Otthonokosítás utólag?

A trendekkel és a modern fogyasztói elvárásokkal haladva, az újonnan épülő otthonok már készen állnak az okos eszközök beépítésére, vagy akár már automatizált megoldásokkal kerülnek átadásra. De mi a helyzet abban az esetben, ha a már meglévő ingatlanunkat szeretnénk valamilyen módon okossá tenni anélkül, hogy komoly szerkezeti átalakításokra, vagy milliós nagyságrendű beruházásokra kényszerülnénk? Ennek jártam utána.

Buta otthon vs. okos otthon

Egy most épülő lakás vagy ház esetén teljesen jogosan várjuk el, hogy az energia-hatékony legyen, lehetőség szerint használjon napenergiát vagy geotermikus energiát, legyen vízkezelőrendszer beépítve és a mindennapokat könnyítsék meg az okos megoldások. Egy ilyen otthonhoz könnyű hozzászokni, hiszen megvan az az érzésünk, hogy az otthonunk van értünk.

A legfrissebb statisztikák szerint hazánkban mindössze az otthonok 4,5%-ban találhatóak okos megoldások, amely messze elmarad a nemzetközi átlagtól. Várhatóan ez az arány az elkövetkező 5 évben jelentősen növekedni fog, egyrészt az újonnan épülő ingatlanok miatt, másrészt a meglévő otthonok utólagos okosítása következtében.

Az okos otthonok, a távolról vezérelhető gépészet, a személyre szabott automatizált rendszerek nem csak a mindennapokat tudják megkönnyíteni, de segítenek a költségeink csökkentésében, ráadásul még az ingatlanunk értékét és eladhatóságát is növelik. Ezekért is érdemes a „buta” otthonból okos otthont varázsolni. Szerencsére már elérhetők olyan rugalmas megoldások is, amiknek köszönhetően nem kell egyszerre megvalósítani minden „okosítást”, hanem egy-egy eszköz beszerzését időben el tudjuk csúsztatni egymástól. Így könnyen az igényeinkhez tudjuk igazítani a rendszert és költséghatékonyság szempontjából is kedvezőbb. Ráadásul hosszútávon megtérülhet az apránként történő beruházás is.

Mivel kezdjük az otthon okosítást?

Először is bármilyen rendszer mellett tesszük le a voksunkat, érdemes körülnézni, hogy a többféle okosotthon megoldás közül melyik szimpatikus, mi az, ami a már meglévő okoseszközeinkkel kompatibilis, hogy ne utólag érjen bennünket csalódás. Én nemrég az Apple HomeKit technológiával kompatibilis Eve System eszközeit kezdtem el használni.

Aztán szükségünk lesz egy központi irányító egységre, ami esetemben lehet egy Apple TV vagy egy iPad, így telefonnal távolról is ellenőrizhető, irányítható és programozható az otthoni rendszer.

Következő lépésben jelöljük ki, melyek azok a pontok és fontossági sorrendek, amely alapján nekikezdünk az eszközök beszerzésének. Nyáron nagyobb valószínűséggel a kültéri megoldások, míg télen a fűtéshez, beltéri kényelemhez kapcsolódó eszközöknek van prioritása.

Ha összegyűjtöttük a preferenciáinkat, akkor érdemes olyan gyártók termékeiből válogatni, amikkel elég legyen egyetlen rendszert vagy applikációt használnunk, és azon minden eszközünket tudjuk vezérelni. Az Eve eszközök Apple HomeKit kompatibilisek, így nemcsak a saját, ingyenesen letölthető Eve applikáción keresztül lehet őket irányítani, hanem az Apple „Otthon” appjában is. További előny, hogy különböző gyártók HomeKit kompatibilis eszközei mind a két applikációban kezelhetőek és egymással is rugalmasan programozhatóak.

Okos megoldások a kényelemért

Az otthoni okos eszközök egyik csoportjába azok tartoznak, amelyek megkönnyítik a mindennapjainkat. Én most az Eve-től 3 terméket próbáltam ki -a Room-ot, Degree-t és Light Strip-et- és mindegyiknél pár nap alatt megtaláltam azokat a használati előnyöket, amelyek segítik a mindennapjaimat. Elsőként természetesen párosítani kellett az eszközöket az iPhone-ommal és az applikációval (ezzel együtt megtörtént az otthoni központtal való párosítás is), ami könnyebben ment, mint reméltem, mert a korábban használt, vagy párosított okos eszközök aktiválása általában hosszabb időt vett igénybe, vagy bonyolultabb volt a konfigurálás, mint ezúttal.

Az Eve Room levegőminőség-figyelő egy apró és formás beltéri eszköz, amely amellett, hogy mutatja az aktuális hőmérsékletet és páratartamot, a szoba levegőjének a minőségét is figyeli. Ez annyit tesz, hogy a szenzorok érzékelik az illékony szerves vegyületeket és ezt jelzi. Az Eve applikáción érdekes volt visszanézni, hogy amikor pár napra elutazunk, akkor a levegő minősége romlott egy kicsit, és tökéletesen látható volt, hogy mikor érkeztünk meg, mert ilyenkor az első dolgom mindig a szellőztetés.

Ezt az eszközt a gyerekszobába helyeztem el, mert a fiamnál – elsősorban télen – fontos, hogy a levegőminőséget és a páratartamot is tudjam ellenőrizni, és ehhez igazítsam a párásító működését, hogy ne legyen se száraz, se túl nyirkos a helyiség, ahol alszik.

Ha már a gyerekszobánál járunk az Eve Light Strip okos fényfüzér is itt kapott helyett. Ennek nem csak a színe, de a fényerőssége is állítható, programozható. Nem csak azért került a gyerekszobába, mert annyira megtetszett a kisfiamnak és a 3. léci után ellágyultam, de praktikussági okok miatt is jó megoldás. Egyrészt most kezdjük az iskolát és az íróasztala fölé alapból LED világítást terveztem, nem pedig asztali lámpát, másrészt pedig ezzel az éjszakai világítás kérdését is meg tudtam oldani.

Még igényli, hogy elalváskor legyen egy minimális fény a szobájába, így eddig felkapcsolva hagytam egy sólámpát, amit később vagy lekapcsoltam, vagy elfelejtettem, és a reggeli fényben meg már fel sem tűnt, hogy ég, így volt, hogy nem csak éjjel, de nappal is világított teljesen fölöslegesen. Lefekvéskor átállítjuk a színt meleg, narancsos árnyalatra, levesszük a fényerőt, este pedig amikor én is már fekszem utolsó lépésben mielőtt éjszaki üzemmódra állítom a telefonomat lekapcsolom a fiam szobájában a lámpát (de ez egyébként az applikációban akár időzíthető is)

A harmadik kényelmi eszköz pedig az EVE Degree, amivel bővült az otthonunk, ami egy okos kültéri időjárás állomás. Ahhoz, hogy megtudjam hány fok van kint és mekkora a páratartam elég egy pillanást vetnem az app-ra. Ezen felül még a légnyomást is figyeli, és gyönyörűen látszódik a grafikonon, hogy mikor érkezett valamilyen front, mert a légnyomás egyik óráról a másikra drasztikusan változik. Most már egy újabb tényezőt tudok vizsgálni, ha keresem a fejfájásom, vagy a levertségem okát, és a vérnyomásom rendben, akkor lehet a légnyomással lesz a gond.

Energiatakarékosság okosan

Az okosotthon eszközök beépítésénél a kényelem mellett a költségcsökkentés is meghatározó szempont szokott lenni. Akinek van kertje, és nyáron rendszeresen öntözi azt, pontosan tudja, hogy mennyi többlet terhet jelent ez, hacsak nincsen fúrt kút, illetve központi öntözőrendszer. Az Eve Aqua egy intelligens vízszabályozó, ami ebben tökéletes társ lehet, mert azon túl, hogy az alkalmazásban mutatja a felhasznált víz mennyiségét, előre be tudjuk állítani, hogy mikor működjön az öntözőnk. Aki rendszeresen kertészkedik, tudja, hogy hajnal 4 óra az optimális gyepöntözési idő, de akkor kevesen szeretnek kibújni a puha ágyból – a megfelelő beállításokkal így már nem is kell.

A másik jelentős költségtételt a rezsiből a legtöbb háztartásban a fűtés jelenti. Központi szabályozó hiányában vagy amellett is, sokan tekerik le a radiátort reggel, amikor elmennek otthonról vagy elutaznak pár napra, este pedig vissza. Ha jobban végig gondoljuk ezt a folyamatot, megvannak a hátulütői: mi van, ha elfelejtjük letekerni, vagy utazás előtt letekerjük, de jön egy komolyabb lehűlés és egy teljesen kihűlt lakásba érünk haza, amelynek a visszafűtése jelentős energiafelhasználással és kellemetlenséggel jár.

A jó hír, hogy ez a radiátortekergetés is okosítható és automatizálható a lakásban. Mit kell tennünk? A radiátor kézi szabályozóját lecseréljük az Eve Thermo okos radiátorszelepére, hozzáadjuk az alkalmazáshoz, majd beállíthatunk rá szabályokat és az elvárt hőmérsékleteket. Ha pedig szeretnénk eltérni a rutintól, akkor távolról az applikáción keresztül egy kattintással változtatható a kívánt hőmérsékleti beállítás. Sőt, ha az Eve Door & Window nyílászáró szenzorral összepárosítjuk, akkor be tudunk állítani olyan szabályt is, amivel a fűtés automatikusan leáll, ha érzékeli, hogy szellőztetünk, így nem a várost fűtjük feleslegesen.

A harmadik nagy egység az energiafogyasztásunkban az áram. Az Eve Energy okos konnektor tulajdonképpen egy konnektorba dugható csatlakozó, amelyet akár távolról is vezérelhetünk vagy működésére szabályokat is beállíthatunk. Sok készülékünk használaton kívül stand-by üzemmódban van, amely sajnos nem jelenti azt, hogy nem használ semennyi energiát, de ugyanez a probléma a konnektorban folyamatosan bedugva felejtett töltőkkel is. Az okos csatlakozók már áthidalják ezeket a gondokat, mert beállíthatjuk, hogy távozáskor automatikusan lekapcsoljanak, de ha szeretnénk kezünkben tartani az irányítást természetesen bármikor az applikáción keresztül kezelhető az eszköz, akár a munkahelyünkről is lekapcsolhatjuk az ottfelejtett eszközt – ki hányszor ment már vissza, hogy megnézze, valóban kihúzta-e a vasalót reggel, ugye?

A cikket az EVE System szponzorálta.

Ezek is érdekelhetnek:

Melyik a jobb: hideg párásító vagy meleg párásító?

Csak trendi vagy hasznos is a robotporszívó?

Az elegáns és stílusos fürdőszoba titka

Így válassz kerti bútort!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.