Csak trendi vagy hasznos is a robotporszívó?

Közeledik az ajándékozási, és az azt megelőző vásárlási szezon, amikor keressük azokat a termékeket, ami még nincs a háztartásban, ami az újdonság erejével hat ránk, és azokat az eszközöket is, amelyek nem annyira romantikusak, de nagy segítségünkre lehetnek a későbbiekben, a hétköznapokban. Ez utóbbiba tartozik a robotporszívó is. Ennek jártam most utána, hogy megéri-e egyáltalán gondolkodni egy ilyen készülékben, vagy inkább csak trendi kellék egy modern otthonban.

Kinek kell egy robotporszívó?

A robotporszívót jópofa dolognak tartottam, de nem igazából tudtam komolyan venni ezt a készülék típust. Hiszen akkumlátorról, alacsonynak tűnő szívási teljesítménnyel hogyan lehetne egy ilyen készülék hatékony? Nem is nagyon gondolkodtam azon, hogy nekem is jól jöhetne egy.

Aztán a baráti körben feltűnt néhány ilyen készülék az utóbbi időben, és kivétel nélkül mindenki csak dicsérte, hogy milyen nagy segítség, és mennyivel kevesebb a napi stressz, ha a gyerek morzsázva eszik, a konyhában főzéskor potyognak le a dolgok, a háziállat behord ezt-azt…. mindenkinek lett valami pont az életében, ahol hatékonyan tudja ezt a készüléket hasznosítani.

Ezek után nem voltam rest és elkezdtem kicsit kutakodni, no meg tesztelni is, hogy én megtalálom-e a hasznosítási pontot, és valóban képes-e hatékonyan dolgozni egy robotporszívó.

Mit tudhat egy robotporszívó?

Az üzletekben sok modellt nézegettem, fogdostam, párat ki is próbáltam ott, de a legjobban akkor ismered meg, amikor a saját otthonodban kezded el használni. Amikor megérkeztek a teszt készülékeim én leginkább 3 dologra voltam kíváncsi:

  1. Mennyire takarít alaposan a különböző felületeken?
  2. A helység minden pontját érinti?
  3. Mennyi idő alatt végez?

Mit tud az iRobot Roomba 980?

Legelőször a súlya tűnt fel az iRobot csúcskészülékének, a Roomba980-nak, hogy ez nem a gyerekjáték kategória, ebben van anyag, a második pedig, hogy úgy megy mit egy buldózer – jó értelemben. A földön hagyott üres papírszatyrot szépen odébb tolta, nem kezdte el kikerülni. Szekrény alá szépen befért, egyetlen egyszer sem szorult be sehova,vagy akadt fent tartósan köszönhetően az iAdapt navigációs rendszerének. Amikor az étkező székek lábaihoz ért, átküzdötte rajta magát és a lábak közötti részt is kitakarította. Talán volt egy-két helyzet, amikor úgy tűnt itt felakadhat, de addig küzdött amíg le nem mászott, illetve a földön hagyott kábelek miatt sem kellett aggódnom, azokba sem tekerte fel magát.

A 26m2-es nappalimat 29 perc alatt takarította ki, a végeredménnyel maximálisan meg voltam elégedve . Nem találtam a konyha részen sem lehullott kaja maradványt, még a sarkokban sem maradtak megbújva porcicák. Működési ideje egy felöltéssel körülbelül 2 óra (ami elegendő 185 m2 kitakarításához), így megszakítás nélkül tudott dolgozni nálam. Az app segítségével akár távolról is üzembe helyezhetjük, feltéve ha előtte azért a padlófelületekről elpakoltunk, illetve előre is programozhatjuk, hogy pl. minden másnap 10 órakor induljon el, így amikre hazaérünk tisztaság vár bennünket.

Mozgás tekintetében szisztematikusan és tervezetten megy, ami nagy előny az olcsóbb, véletlenszerűen haladó kivitelekkel szemben. Először hosszába, majd keresztbe takarít, ami azt jelenti, hogy minden felületen kétszer is átmegy. Ráadásul többszöri használat után már a helyzetéből tudjuk, hogy kb. hol tart a folyamatban. A közepes szálhosszúságú szőnyegemet is szépen kitakarította, itt automatikusan erősebb szívóerőre váltott, hogy a szállak közül is kiszedje a koszt.

Minden típusú koszt képes magába dolgozni, még a lepotyogott puffasztott rizs maradványokat is azonnal „megette”, amiből egyértelműen látszódott a kiemelkedő szívóereje . Az első tartály ürítésnél voltam kicsit gondban, mert nehezen találtam meg, hogy hogyan is lehet eltávolítani a tartályt, de segített, hogy minden ami mozgatható, az sárga színnel van jelölve a készüléken. Talán ennél a résznél találkoztam az egyetlen kicsit nehézkesebb dologgal, mégpedig a portartály ürítése. Hiába nyitottam ki a tartályt teljesen, nem tudtam egyetlen mozdulattal kitönteni a koszt, talán egy picivel nagyobb nyílás megkönnyítené ezt a folyamatot.

Amikor végzett a takarítással, függetlenül attól, hogy hol indítottam el a készüléket, mindenféle tétovázás nélkül elsőre visszatalált a bázisra. Nekem pedig jött az üzenet, hogy végzett és tölt.

Még több infó: http://bit.ly/2OAeLa2

Termék működés közben: http://bit.ly/2SZHvfU

Ár: 314.990 Ft

Mit tud az Electrolux Purei9 robotporszívó?

Az Electrolux prémium kategóriás készülékénél a Purei9-nél az első ami szemet szúrt, hogy nem hozza a klasszikus kerek formát, amit egy robot porszívótól megszoktunk, hanem inkább egy háromszögre hajaz – így hatékonyabban éri el a sarkokat-, illetve nem egy oda-vissza mozgást ír le, hanem 2×2 méteres négyzetekre osztja a felületet, és a blokkokat takarítja egymás után.

Ez utóbbi miatt első indításnál kicsit tétovának tűnt a készülék, mert „csak” forgott, de utána rájöttem, hogy most térképezi fel a helyet, hogy utána hatékonyan tudjon elkezdeni dolgozni. Ennek a fajta mozgásnak az a legnagyobb előnye, hogy ha kiismered, hogy milyen sorrendben halad a felosztott területeken elő tudod készíteni a terepet, és utána vissza tudsz pakolni.

Nem kell a takarítás idejére mindent elpakolni a padlóról -ha nem akarsz, hiszen a földön lévő tárgyakat érzékeli az egyedi 3D Vision System™ segítségével, és szépen kikerüli, éppen ezért nem kell félnünk, hogy bármit felborítana vagy beszorulna szűk helyre.

Ugyan ebben a stílusban tud 1×1 méteres helyet (spot) is takarítani, amit elég gyakran használtam a konyhában főzés vagy csak egy sima vacsora után is, amikor akaratlanul is, de ez-az lehullik a földre. Bevallom, sokkal kényelmesebb, mint elővenni a rendes porszívót, és sokkal hatékonyabb, mint a partfis.

A 26m2-es nappalit 27 perc alatt takarította fel, bement a szekrények alá, kitakarította a sarkokat, de az étkező székemet el kellett előle venni, mert annak a lábán nem jutott át. A gyári működési ideje egy felöltéssel 40 perc, ami az én alsó szintem feltakarításához bőven elegendő volt.

Az applikáció segítségével nyomon lehet követni a munkafolyamatot, és jön az üzenet, ha végzett, vagy épp visszament a töltőre. Ha menet közben lemerül az akkumlátor, akkor automatikusan visszamegy az állomásra, és amikor feltöltött, ugyan ott folytatja, ahol abbahagyta. A bázis megtalálásánál is észre vettem néha egy kis tétovázást, de amikor sikerült érzékelnie, hogy hova is kell mennie, akkor már pontosan hazatalált.

A portartálya könnyedén üríthető, és jól tisztán tartható. A készülék nem túl nehéz, így könnyen tudtam az emelet és a földszint között mozgatni.

Még több infó: http://bit.ly/2zJE0BA

Termék működés közben: http://bit.ly/2qFCAnr

Ár: 279.990.-

Ezeken kívül volt még 2 készülék, de az egyiknek a forgalmazását időközben megszüntették, így nem került bele, a másik (alsó-közép árkategóriás) pedig inkább csak egy elektromos partfis volt, és túl sok jót nem tudtam volna írni róla – a rosszat pedig már megírták róla a különböző fórumokon, így az sem került bele az összeállításba.

Összegzés:

Ahhoz képest, hogy mennyire szkeptikusan indultam neki a robotporszívó témának engem mind a két készülék maximálisan meggyőzött a hatékonyságáról, és arra is rávilágított, hogy a heti rendszeres takarítások között sem kell a porcicákat nézegetni, vagy épp reggel még azzal tölteni az időt, hogy a konyhában lehullott kenyérmorzsákat összesöpörjem indulás előtt.

Ráadásul, ha 2-3 naponta elindítom a gépet, akkor a heti egyszeri porszívózást is megúszom, ráadásul a szálló por mennyisége is csökken a lakásban, így kevesebb időt kell a portörléssel is tölteni. Számomra megdöbbentő volt az a kosz mennyiség is amit képes volt felszedni a készülék, ráadásul porszívózás után nem volt az a kellemetlen porszívószag a lakásban.

Ha tényleg hatékony, hosszútávon is megbízható segítséget szeretnénk, akkor a közép-felső árkategóriában érdemes keresgélnünk, és olyan márkát választani, amelynek megvan ehhez a fejlesztő háttere, no meg az itthon garanciális és szerviz háttér is biztosított.

Hogyan válasszunk robotporszívót?

Elég sok az infó szerintem annak, aki úgy mint én most ismerkedik a robot porszívóval, ezért jöjjön néhány szempont, amit gondolj végig mielőtt döntesz:

  • Milyen felületek vannak a lakásodban (kemény padló, szőnyeg, padlószőnyeg), és a készülék alkalmas-e ezeknek a felületeknek a tisztítására. Sok készülék csak kemény padlóra jó, szőnyeget nem lehet vele takarítani.
  • Mennyit tud dolgozni egy feltöltéssel, és ha a te otthonod nagyobb a kapacitásnál, akkor automatikusan újra tölti-e magát és utána folytatja, vagy ahol lemerül, ott is marad? Ebben az esetben nem tudod, hogy hol járt és hol nem.
  • Mennyi idő alatt tölti újra az akksit?
  • Alkalmas-e arra, hogy magára hagyd takarítás közben? (pl. szintkülönbség érzékelő, mobil app összekötés, érzékelők, hogy ne szoruljon be…)
  • Milyen a karbantartási igénye, van-e magyarországi ügyfélszolgálat és szerviz?
  • Random takarít, vagy feltérképezi a helyszín és szisztematikusan takarít?
  • Ha kisállatunk van, érdemes megnézni, hogy alkalmas-e a készülék az állatszőr felszedésére is, vagy sem?
  • Milyen széles a keféje, van-e oldal keféje, ami segíti a kosz összeszedését? Ezek mind befolyásolják a hatékonyságot.

Remélem, hogy tudtam nektek segíteni a robot porszívó témában! Kommentben várom a Ti tapasztalatitokat!

Ezek is érdekelhetnek:

10 biztos jel, hogy száraz a levegőd!

A nagy porszívó teszt – ezekből válassz, ha jót akarsz

Mindenki a hűtőkre fókuszál?! Trendek 2018-ban

Milyen turmixgépet vegyek – ezeket gondold végig mielőtt vásárolsz!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.