Hogyan válasszunk főzőlapot? – Érvek és ellenérvek

Egy konyha felújítás során a főzőlap kiválasztása mindig nagy fejtörést okoz, főleg ha hagyományos tűzhelyet váltunk le beépíthető készülékekre. Itt nem csak a színről és formáról, de a működési elvről is döntést kell hoznunk. Miután végig kérdezzük az összes ismerősünket, és bejárunk néhány üzletet a képzavar nagyobb lehet, mint előtte. Jöjjön most egy összefoglaló érvekkel és ellenérvekkel a különböző főzőlap típusokhoz, hogy egyértelműen válaszolni tudjunk arra a kérdésre, hogy ‘milyen főzőlapot vegyek’?

Gázfőzőlapok

Nagyon sokan, akik meglévő konyhát alakítanak át, és hagyományos tűzhelyet cserélnek le, szívesen maradnak a gázfőzőlapoknál. Ennek lehet az oka a már kiépített gáz hálózat, hogy ahhoz ne kelljen nyúlni, másrészt, hogy a gázon való főzéshez az évek alatt hozzászoktak.

A gázon főzés legnagyobb előnye, hogy bármilyen edényt használhatunk, gyorsan felmelegszik és visszahűl, finoman lehet szabályozni a hőmérsékletet. Arról sem szabad azért megfeledkezni, hogy még mindig ezeknek a beépíthető főzőlapoknak a legkedvezőbb az ára, mert akár 40 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy gáz főzőlaphoz.

Ha valaki szereti az ázsiai konyhát és rendszeresen használ wokot a főzéshez, akkor egyértelmű választás a gázfőzőlap. Ebben az esetben érdemes olyan modellt választani, amelyben található külön wok égő is.

Hátránya lehet nehezebben lehet tisztítani, és a nyílt láng miatt a megfelelő szellőztetésről és égéstermék elvezetésről is gondoskodni kell.

Sokan azért mondanak le a gázfőzőlapról, hiába szeretnek gázzal főzni, mert nem szeretik az old school hatású inox felületet. Szerencsére ma már széles a választékot találunk üvegkerámia felületű gázfőzőlapokból is, sőt az Amica kínálatában nem csak fekete, de fehér gázfőzőlapot is találunk.

Üvegkerámia főzőlapok

A háztartások jelentős hányadában, főleg az újabb építésű lakásokban kerámia főzőlap kerül beépítésre. Esztétikus, jól illeszkedik a konyhapult felületébe és a minimalista modern konyha megjelenésébe.

A kerámia főzőlapok előnyei közé tartozik, hogy nem kell a konyhában külön foglalkozni a gáz megfelelő és biztonságos bevezetésével. A felülete lényegesen könnyebben tisztítható, mint a gázfőzőlapoknak. A gázzal ellentétben, a kerámia lapok nagy része már rendelkezik gyerekzárral, ami egy plusz biztonságot jelenthet.

Ami szintén érdemes végig gondolni, hogy mennyit szánunk egy főzőlapra. Az Amica kínálatában található lapok nagy része 60 ezer forint alatt van, ami ebben a kategóriában egy jó ár-érték arányt jelent, főleg 5 év garancia mellett.

Hátránya lehet, hogy lassabban reagál a hőmérséklet változásra, azaz, ha elkezd kifutni a kedvenc levesünk a fazékból, hiába csökkentjük azonnal a hőmérsékletet, pár percnek el kell telnie, hogy valóban bekövetkezzen az általunk várt változás. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk újra főzni.

Indukciós főzőlapok

Sok ember számára ez a technológia még mindig bizalmatlanságot vált ki, mert nem érik a működését, ráadásul mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, ha ilyet szeretnénk, viszont energiahatékonysági szempontból ez a főzőlap a legjobb választás.

A legnagyobb érv az indukciós főzőlapok mellett a gyorsaság és hatékonyság. Mivel nem a klasszikus értelemben vett hővel dolgozik, ezért a hőfok szabályozásra ugyan olyan gyorsan reagál, mint gáz. Ha a hatékonyságát akarjuk összehasonlítani a 3 főzőlapnak, akkor ugyan akkora mennyiségű vizet indukciós lapon fele annyi idő alatt lehet felforralni, mint gázon és harmad annyi idő alatt, mint kerámia főzőlapon.

Talán a legnagyobb hátránya, hogy a főzőlap költségén felül, elképzelhető, hogy edény készlet csere költségével is kell számolni, ugyanis kizárólag mágnesezhető edényekkel működik ez a lap. Tehát vagy a nagymama öntött vas serpenyőjét kell elővenni, vagy nemesacél edényekre lesz szükségünk.

Talán az egyetlen étel, amelyet elég nehézkes indukciós lapon elkészíteni az a palacsinta, mert ahhoz a legjobb a vékony falú, alumínium alapú palacsinta sütő 🙂

Indukciós lapok esetében találkozhatunk a legtöbb kényelmi funkcióval , mint például az egybefüggő főzőzóna, amelyre tetszőleges méretű edényt tudunk helyezni, illetve az Amica indukciós lapjai között találhatunk fehér színűt is!

Ha további technikai információkra és típus választékra vagy kíváncsi, akkor klikk ide >>>

Fotók: AMICA

Ezek is érdekelhetnek:

Már a konyhában is a fogyasztói élmény van fókuszban!

7 konyhai trend, amely meghatározó lesz a 2018-ban

Modern konyha? Így kezdj neki, hogy ne csak álom maradjon!

Milyen páraelszívót vegyek? – Ezeket nézd meg, mielőtt vásárolsz!

Milyen porszívót vegyek? Ezeket a kérdéseket gondolod végig vásárlás előtt!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.