Így készíts házilag sült paradicsomot!

sult-paradicsom

Az idei paradicsomtermesztő projectem mondhatni, hogy túl jól sikerült, ugyanis annyi paradicsom szakadt a nyakamba egyszerre, hogy vajas kenyér mellé ennyit nem lehet megenni :-). Ráadásul a tojás formájú paradicsom önmagában annyira nem is finom, mint óriás társai a másik ágyásban, mert sokkal vastagabb a húsa, és kevésbé lédús. Azonban, pont ezek a tulajdonságok azok, amik tökéletessé teszik arra, hogy megsüssem. Ha Ti is hasonló “gondokkal” küzdötök, akkor íme egy szuper sült paradicsom recept!

Paradicsom mindenhez is

Imádjuk a paradicsomot, ezért is van belőle bőven a konyhakertben. A legjobb, amikor jártamba-keltembe leszedek egy érett, lédús paradicsomot a bokorról és csak úgy magában megeszem. A gyerekkorom jut róla az eszembe, amikor a nagymamám kertjében ettem magában a paradicsomot. 

Ráadásul a paradicsom nagyon sok jótékony hatással is rendelkezik, ami miatt minden nap érdemes valamilyen formában fogyasztani. Szendvics mellé kötelező 🙂 , de az egyszerű paradicsomos spagetti is mindig nagy sikert arat, a fiam szerintem minden nap meg tudná enni.  Éppen ezért saját termésből készül darabos paradicsom, amit üvegekben elteszünk télre, mert össze nem lehet hasonlítani a bolti és a házi paradicsomszósz ízét.

Ilyenkor nyáron viszont vagy összedobok egy egyszerű paradicsomos-ricottás galette-t, vagy sült paradicsom készül a sütőben, ami mindenhez is jó.

Zamatos sült paradicsom egyszerűen

Ez a sült paradicsom isteni előétel lehet, jó kiegészítője lehet egy nyár esti borozgatásnak, de pirítóson, vagy szendvicsben is isteni finom!sult-paradicsom-recept

Sült paradicsom hozzávalók:

  • 1 kg kemény húsú paradicsom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk barna cukor
  • 1/2 kk bors
  • 1 kk olasz fűszerrel

Sült paradicsom elkészítése:

sult-paradicsom-recept

  1. A paradicsomokat félbevágjuk, ha kisebbek, mint a hüvelykujjunk, akkor maradhat egyben. Egymás mellé fektetjük őket, úgy hogy a vágás felfelé legyen.
  2. Egy tálban összekeverünk 0,5 dl olívaolajat, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kk sóval, 1 kk barnacukorral, 1 kk borssal, 1 kk olasz fűszerrel (paradicsom mennyiségétől függően, az arányok megtartása mellett, lehet növelni a mennyiséget)
  3. Ezzel meglocsoljuk alaposan a paradicsomokat.
  4. 170 fok légkeveresre 1 órára betesszük a sütőbe.
  5. Majd lentebb kapcsoljuk 140 fokra, és még kb. 30 percig sütjük. Itt figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért süljön meg alaposan.
  6. Amikor kivesszük a sütőből fordítsuk meg a paradicsomokat, és hagyjuk úgy kihűlni őket.

Extra tipp: ha szeretnéd eltenni a sült paradicsomot akár télire, akkor még melegen halmozd egy befőttesüvegbe a paradicsomokat, öntsd rá az olajos sült levet és öntsd fel még annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Adj hozzá még ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagymát és fűszert és zárd le az üveget.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet a sült paradicsomot ízletes szendvicsfeltétként használni, akkor nézd meg ezt a videómat:

Tetszett? Oszd meg te is:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

furdoszoba-felujitas-tervezes

Fürdőszoba felújítás – tervezési segédlet

Pár hete belevágtam egy teljeskörű fürdőszoba felújításba. Mivel ez most sok háztartásban aktuális téma a felújítás, ezért összegyűjtöttem a tervezéssel kapcsolatos tapasztalatokat: hány szakember kell,

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.