Tudom, hogy megszaporodtak a paradicsomos receptek nálam, de ennek van most szezonja. Ráadásul a paradicsom fogyasztásának számtalan előnyös hatása van, így érdemes minden nap, és lehetőleg változatos formában fogyasztani. Most egy egyszerűen elkészíthető paradicsomos galette receptet hoztam nektek, amely egy ráérős hétvégi brunch vagy könnyű vacsora ötletet lehet. Ez utóbbi mellé egy pohár könnyed fehér bor tökéles nyár végi hangulatot biztosít.
Pár hete már megosztottam veletek a citromos-áfonyás galette és a fahéjas-almás galette receptjeimet, amelyek a nyár siker desszertjei volt nálunk. Ennek alapján készült a paradicsomos verzió is. Ami szuper ebben a tésztában, hogy nem kell, hogy szép és szabályos legyen, sőt még a sütőformát is meg tudod spórolni.
Paradicsomos galette recept
Én a paradicsomhoz riccotát választottam alapnak, ami könnyed, semleges ízvilágú, állagában a krémsajt és a túró között van, könnyű vele dolgozni, és akár sósan, akár édesen nagyon jó kiegészítője bármilyen ételnek.
A házi friss tésztával semmi nem veheti fel a harcot, de ha nincs időd vagy kedved bajlódni vele, akkor boltban kapható hűtőtt quiche/linzer tésztát is használhatsz alapnak.
Paradicsomos galette hozzávalók:
- 185 g liszt
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1/2 kk só
- 1 nagy tojás sárgája
- 3 ek hűtőhideg víz
- 250 g ricotta
- 4 db keményhúsú paradicsom
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- só, bors, olívaolaj
- friss bazsalikom
Elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót.
- Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
- A tojás sárgáját a vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk.
- A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
- A tészta szélénél hagyunk kb. 3-4 cm-es üres sávot, és ráhalmozzuk a ricottát. Egyenletes elosztjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk olasz fűszerkeverékkel.
- A paradicsomokat kb. 1 cm-es karikákra vágjuk és a ricottára fektetjük, és ezt is meghintjük olasz fűszerekkel.
- A tészta szélét az egyik oldaláról indulva, egymás után ráhajtjuk a töltelékre.
- A tészta szélét megkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.Amikor kivesszük a sütőből friss bazsalikom levelekkel díszítjük, fogyasztás előtt egy kevés olívaolajat csorgatunk rá.
- Akár melegen is tálalhatjuk, de hidegen is csodás.
Ezek is érdekelhetnek:
Így készíts házilag sült paradicsomot!
Citromos-áfonyás galette – amiből egy tuti nem elég