Amikor beindult a málnaszezon, és megérkezett a szokásos éves 10 kiló málnám, aminek a nagyrésze ment a fagyasztóba, nem tudtam megállni, hogy ne készítsek reggelire egy könnyed, málnás tejberizst. Ami ennek a receptnek is a nagy előnye, hogy már előző este el lehet készíteni, és reggel csak ki kell venni a hűtőből, tenni rá egy kis friss málnát és már ehetjük is.
Ízesített tejberizs: bolti vs. házi
Amikor fiatal voltam, akkor kerültek tömegesen a boltok polcaira a különböző ízesítésű tejberizs desszertek. Nagyon szerettem, és gyakran vettünk is, mert teljesen más volt az íze és az állaga, mint a menzás tejberizsnek. Az újdonság ereje magával csábított, és nem igazán foglalkoztam azzal, hogy mi minden van benne.
Most már egy kicsit máshogy állok ehhez a kérdéshez, rendszeresen megnézem, hogy milyen összetevőket tartalmaz egy étel. Sajnos a tejdesszertek nem a legegészségesebb édesség alternatívák, mert általában magas a cukor tartalmuk, és sokféle mesterséges ízesítőt és adalékanyagot tartalmaznak. Emiatt nem is vásárolok már ilyeneket, hanem házilag elkészítem, mert például egy tejberizst tényleg nagyon egyszerűen el lehet készíteni. Egy házi tejszelet azért időigényesebb, de az sem lehetetlen.
Vegán tejberizs
A jó hír az, hogy nem csak tehéntejből, hanem növényi tejekből is nagyszerű tejberizst lehet készíteni. Hasonlóan krémes lesz az állaga, mégsem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt. Én a zsírosabb növényi tejeket szeretem a tejberizs elkészítéséhez használni, mint például a kókusztejet vagy kesutejet. Az előbbi jól megy például csokival, az utóbbi pedig gyümölcsökkel, mert nagyon semleges az íze.
A tejberizs elkészítéséhez a kerekszemű rizs a legjobb, amit akár rizottó rizsként is megtaláltok a boltok polcain.
Négyszeres mennyiségű tejjel szoktam készíteni, mert ennyiben kellemesen megpuhul, és marad mellette egy krémes lé is. Főzési ideje kicsit hosszabb, mint normál rizsfőzés esetén, nekem kb. 40-45 perc alatt szokott megfőni alacsony hőmérsékleten.
Málnás tejberizs készítése
Ahogy a zabkásákban, a tejberizsben is az a nagyszerű, hogy ízlésünk szerint variálhatjuk idénygyümölcsökkel, fűszerekkel, magvakkal. A tejberizshez én nem szoktam pluszban cukrot tenni, így teljesen natúr íze lesz. A tetejére kerülő friss (vagy fagyasztott) málnától, és az aljára kerülő házi málnalekvártól lesz mennyi csemege. Ha nem lenne elég édes, akkor egy kis mézet még csurgathatunk a tetejére 😉
Ez alapján akár eperrel, áfonyával, szederrel el lehet készíteni.
PrintKönnyű málnás tejberizs reggelire – vegán
- Author: melinda_smarta_boss
- Total Time: 50 minutes
- Adag: 2 1x
- Diet: Vegan
Description
Egyszerű, vegán málnás tejberizs recept reggelire, vagy desszertnek.
Hozzávalók
- 100 g kerek szemű rizs
- 400 ml kesutej
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál házi málnalekvár
- 150 g friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés
- A rizst alacsony hőmérsékleten feltesszük főni a négyszeres mennyiségű tejjel és egy csipet sóval. Időnként megkeverjük, és amikor a rizs megpuhul, de még nem szívta fel az összes levet, lekapcsoljuk. (kb. 30-40 perc)
- Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és alaposan elkeverjük.
- A málnalekvárt szétosztjuk két befőttesüveg alján, ráhalmozzuk a tejberizst, a tetejére friss málnát szórunk.
Megjegyzések
A tápérték adatok tájékoztatójellegűek, eltérhetnek a felhasznált alapanyagok miatt.
- Prep Time: 10
- Cook Time: 40
- Category: Reggeli
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 288 kcal
- Cukor: 13,9 g
- Zsír: 6,1 g
- Telített zsír: 0,5 g
- Telítettlen zsír: 5,6 g
- Szénhidrát: 45,7 g
- Rost: 19 g
- Fehérje: 22,4 g
Kulcsszavak: málnás tejberizs