Az idei paradicsomtermesztő projectem mondhatni, hogy túl jól sikerült, ugyanis annyi paradicsom szakadt a nyakamba egyszerre, hogy vajas kenyér mellé ennyit nem lehet megenni :-). Ráadásul a tojás formájú paradicsom önmagában annyira nem is finom, mint óriás társai a másik ágyásban, mert sokkal vastagabb a húsa, és kevésbé lédús. Azonban, pont ezek a tulajdonságok azok, amik tökéletessé teszik arra, hogy megsüssem. Ha Ti is hasonló „gondokkal” küzdötök, akkor íme egy szuper sült paradicsom recept!
Paradicsom mindenhez is
Imádjuk a paradicsomot, ezért is van belőle bőven a konyhakertben. A legjobb, amikor jártamba-keltembe leszedek egy érett, lédús paradicsomot a bokorról és csak úgy magában megeszem. A gyerekkorom jut róla az eszembe, amikor a nagymamám kertjében ettem magában a paradicsomot.
Ráadásul a paradicsom nagyon sok jótékony hatással is rendelkezik, ami miatt minden nap érdemes valamilyen formában fogyasztani. Szendvics mellé kötelező 🙂 , de az egyszerű paradicsomos spagetti is mindig nagy sikert arat, a fiam szerintem minden nap meg tudná enni. Éppen ezért saját termésből készül darabos paradicsom, amit üvegekben elteszünk télre, mert össze nem lehet hasonlítani a bolti és a házi paradicsomszósz ízét.
Ilyenkor nyáron viszont vagy összedobok egy egyszerű paradicsomos-ricottás galette-t, vagy sült paradicsom készül a sütőben, ami mindenhez is jó.
Zamatos sült paradicsom egyszerűen
Ez a sült paradicsom isteni előétel lehet, jó kiegészítője lehet egy nyár esti borozgatásnak, de pirítóson, vagy szendvicsben is isteni finom!
Sült paradicsom hozzávalók:
- 1 kg kemény húsú paradicsom
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 1 kk barna cukor
- 1/2 kk bors
- 1 kk olasz fűszerrel
Sült paradicsom elkészítése:
- A paradicsomokat félbevágjuk, ha kisebbek, mint a hüvelykujjunk, akkor maradhat egyben. Egymás mellé fektetjük őket, úgy hogy a vágás felfelé legyen.
- Egy tálban összekeverünk 0,5 dl olívaolajat, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kk sóval, 1 kk barnacukorral, 1 kk borssal, 1 kk olasz fűszerrel (paradicsom mennyiségétől függően, az arányok megtartása mellett, lehet növelni a mennyiséget)
- Ezzel meglocsoljuk alaposan a paradicsomokat.
- 170 fok légkeveresre 1 órára betesszük a sütőbe.
- Majd lentebb kapcsoljuk 140 fokra, és még kb. 30 percig sütjük. Itt figyeljünk, hogy ne égjen meg, de azért süljön meg alaposan.
- Amikor kivesszük a sütőből fordítsuk meg a paradicsomokat, és hagyjuk úgy kihűlni őket.
Extra tipp: ha szeretnéd eltenni a sült paradicsomot akár télire, akkor még melegen halmozd egy befőttesüvegbe a paradicsomokat, öntsd rá az olajos sült levet és öntsd fel még annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Adj hozzá még ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagymát és fűszert és zárd le az üveget.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet a sült paradicsomot ízletes szendvicsfeltétként használni, akkor nézd meg ezt a videómat: