Áprilisban már egyre több friss zöldség bújuk elő a földből, amely amellett, hogy tele van értékes tápanyaggal, a tavasz ízeit is magukban hordozzák. Nem véletlen, hogy a húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a ropogós hónapos retek, vagy a zsenge újhagyma. Viszont mi lenne, ha idén nem hagyományos módon készítenéd a húsvéti vendégváró tálat, hanem a szivárványt varázsolnád az ünnepi asztalra?
Minden családnak megvannak a saját húsvéti szokásai, de az biztos, hogy a sonka, a tojás és a tavaszi friss zöldségek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. A legnagyobb különbségek a tálalás formájában szoktak lenni. Van aki spanyolosra veszi az dizájnt és minden hozzávalót külön tányérokon tálal az asztalra, van aki „tányérszervizt” csinál, és mindenki kap személyre szabott finomságválogatást kap,a kisgyerekes anyukák kreatív ételképeket, de legalábbis tojásnyuszikat készítenek…
…ha idén szeretnél trendi módon tálalni, akkor szivárvány tálat készítesz!
Az a legjobb ebben a tálalási módban, hogy nincs szükség arra, hogy foodstylistok vagy zöldségszobrászok legyünk, elég ha a hozzávalókat rusztikus kreativitással össze tudjuk vágni, és utána már fel is falhatjuk a szivárványt! Egy dologra azonban érdemes mindenképpen odafigyelni, hogy a felhasznált alapanyagok minél frissebbek legyenek. Én sajnos kevesebbszer jutok el termelői piacra, mint szeretnék, de a közeli Lidl-ben mindig csodás friss zöldségeket tudok vásárolni, a bio zöldség és gyümölcs kínálatuk is bőséges, ráadásul a friss fűszernövényekből is mindig megtalálom azt, amire épp szükségem van.
De lássuk, hogy egy ilyen szivárvány tálhoz mire is van szükség.
Húsvéti saláta – szivárvány tál
Hozzávalók:
- Piros koktélparadicsom
- Sárga koktélparadicsom
- Hónapos retek
- Újhagyma
- Kígyóuborka
- Érett avokádó
- Zellerszár
- Madársaláta
- Bio tojás
- Deluxe Prosciutto di San Daniele
- Eridanous Feta sajt
A salátaöntethez:
- Vita D’or Avokádó olaj
- Lime leve
- Friss aprított koriander
- Só, bors
A szivárvány saláta elkészítése
Mennyiséget direkt nem írtam, mert nem tudom, hogy mekkora a salátástálad és hány személyre készíted. Fontos, hogy ezt a tálat mindig frissen érdemes összedobni, mert a friss zöldségek hűtés nélkül rövid idő alatt összeeshetnek.
Mindig azoknak az előkészítésével kezdjük, amelyek a legkevésbé érzékenyek a levegőre és a szoba hőmérsékletre.
Ezekkel kezdjük:
- Dobjuk össze az öntetet: 1 dl avokádó olajhoz adjunk hozzá 1 lime-nak a levét, 2 evőkanál aprított friss koriandert, majd sózzuk, borsozzuk és alaposan keverjük el.
- Főzzük meg a tojásokat, tisztítsuk meg, de még ne vágjuk fel
- Kockázzuk fel a feta sajtot
- Készítsük elő a sonkát
Majd jöhetnek a zöldségek a következő sorrendben:
- Karikázzuk fel az újhagymát
- Daraboljuk fel a zellerszárat
- Vágjuk rusztikusra a retket
- Szeleteljük fel az uborkát
- Aprítsuk fel a paradicsomot
- Vágjuk fel az avokádót
Majd vegyük elő a salátát, terítsük szét a tál alján, majd a színek összhangjára figyelve halmozzuk egymás mellé a hozzávalókat, és öntsük nyakon az öntettel.
Ha Ti is készítetek szivárványsalátát, és felöltitek Instagramra, akkor jelöljetek meg rajta engem (@smartablog) és a Lidl-t is (@lidlhu), hogy láthassuk, a tiétek milyen lett 🙂
Kellemes húsvéti készülődést kívánok!
A receptet a Lidl Magyarország szponzorálta.
Ezek is érdekelhetnek:
Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok
Vegán zöldséges csicseri omlett