Hogyan válasszunk kenyérsütőt?

Egyre több ember figyel tudatosan oda, hogy mit eszik – vagy megelőzési szándékkal, vagy mert valamilyen egészségügyi problémája van – így egyre több ételt készítünk mi magunk. Talán az egyik legnagyobb kihívást a pékáruk jelentik, amelyet frissen szeretünk fogyasztani, de a mindennapi munka, háztartás, gyereknevelés mellett nincsen igazán időnk arra, hogy akár minden este begyúrjunk egy kenyértésztát, és hajnalban keljünk, hogy az meg is süljön reggelre. Erre a megoldhatatlannak tűnő helyzetre kínál megoldást a kenyérsütőgép.

A kenyérsütő gép előnyei

1. Ha speciális diétán vagy, akkor nem kell aggódnod az alapanyagok miatt, hiszen pontosan tudod mi került a kenyérsütő gépbe.

2. Akár minden nap frissen sütött kenyeret ehetsz, nem kell fölöslegesen betárazni.

3. A legtöbb készülék használata egyszerű, és automatikusan végzi a dolgát.

4. Ha nem kenyeret, hanem kiflit vagy zsömlét szeretnél készíteni, akkor használhatod dagasztásra, kelesztésre.

5. A legsokoldalúbb készülékekkel sütemény, vagy pizza tésztát készíthetsz elő, lekvárokat, kompótokat készíthetsz.

Hogyan válasszunk kenyérsütő gépet?

Sajnos ebben az esetben sincs egyetlen jó megoldás, mert ahány ember, annyi féle preferenciával rendelkezik, éppen ezért mindenkinek meg kell találnia az ő igényeihez és elvárásainak leginkább megfelelő készüléket. Azért nagy általánosságban az elmondható, hogy minél többet tud egy készülék, annál nagyobb valószínűséggel felel meg a legkülönbözőbb igényeknek. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Mekkora méretű kenyeret szeretnénk?

Két fős háztartás és egy 4 tagú család kenyérfogyasztása mennyiségben jelentősen eltér. Érdemes olyan készüléket előnyben részesíteni, ahol akár 3 féle méret közül is választhatunk, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor változik a családunk mérete, és ha egy megbízható kenyérsütő készüléket választunk, az akár hosszú évekig kiszolgál bennünket.

Van-e kenyér forma preferenciánk?

Klasszikusan a kenyérsütővel vagy magasabb, kocka alakú kenyeret tudunk készíteni, vagy kétlapátos modellel hosszabb, de szintén szögletes kenyeret. Ennek a „problémának” a megoldásával rukkolt elő a Panasonic, ugyanis a legújabb generációs készülékeiben már ovális üst van, így formájában a kenyér már közelít a klasszikus megszokott formavilághoz. Az ne tévesszen meg bennünket, ha a készülék dobozában 2 lapátot találunk, de az üstben csak egy csatlakozási pontot, mert külön lapát van a fehér és a rusztikus kenyérhez, amiért nagy piros pont a gyártónak!

Mennyire tud változatos, mégis mindig magas minőségű kenyeret készíteni?

Az alap kenyérsütő gépekkel a végeredményt annyiban tudjuk befolyásolni, hogy mennyire legyen megsütve, de minden típusú kenyeret ugyan úgy készít. A Panasonic legújabb kenyérsütőjével viszont bátran kísérletezhetünk a különféle kenyértípusokkal. Készíthetünk rusztikus kenyeret, szóda kenyeret, rozs és teljes kiőrlésű kenyeret, de akár olasz és francia pékségeket idéző kenyeret is az asztalra tehetünk.

A végeredmény szempontjából nagyon fontos, hogy milyen hőmérsékleten történnek a folyamatok. Hiszen, ha 26 fok alatt van a hőmérséklet, akkor hosszabb kelesztési idő szükséges, míg 32 fok fölött több pihentetésre van szükség. Ma már elérhető olyan készülék is a piacon, amely mind a külső, mind a belső hőmérsékletet figyeli, és ezekhez igazítja automatikusan a különböző dagasztási-pihentetési-kelesztési fázisok hosszát.

Van-e bármilyen speciális igényünk?

Szinte minden második családban van legalább egy olyan ember, aki valamilyen étel intoleranciával küzd, vagy speciális diétát kell folytatnia, éppen ezért nem mindegy, hogy mit eszik. Ha gluténérzékeny van a családban, akkor számára a legnagyobb kihívás megfelelő pékárut kínálni, mert speciális készítési igényük van, és a boltban kapható termékek nagy része – finoman fogalmazva – nem a legfinomabb.

Azonban, ha a kénysütő gépünk rendelkezik gluténmentes programmal, vagy képes élesztő helyett szódával dolgozni, akkor megkönnyebbülhetünk.

Vannak-e extra igényeink?

Ha szívesen fogyasztunk olyan kenyeret, amelyben aszalt paradicsom, különböző magok vannak, vagy a kalácsban szeretjük az aszalt gyümölcsöket, akkor mindenképp olyan modellt válasszunk, amelynek erre külön adagolója van, és akkor nyílik ki, amikor az a végeredmény szempontjából a legideálisabb.

Mennyire vagyunk érzékenyek a hangokra?

Érdemes utánanézni, hogy a kiszemelt készülék milyen hangos, illetve a program végén jelez-e valamilyen sípoló hanggal. Ha szeretnénk reggel a friss kenyér illatára ébredni, szerintem ez nem jelenti azt, hogy hajnalban is szívesen hallgatjuk a munkafolyamatot, és reggel arra szeretnénk ébredni, hogy 1 percen keresztül sípol, hogy kész a kenyér!

Mennyi a garancia, milyen az alkatrész utánpótlás?

Ebben a kategóriában is nagyon sok készülék kapható, és még több rendelhető a legkülönfélébb oldalakról. Azonban azt ne felejtsük el, hogy nincs annál drágább, mintha egy Kínából rendelt készülék, amelynek még európai szervize sincs pár hét után elromlik, és küldhetjük vissza, aminek a költsége akár annyi is lehet, mint maga a vételár.

Ráadásul a kenyérsütők leggyakoribb „meghibásodása” abból ered, hogy a lapátot a megszáradt kenyérrel együtt kidobjuk, és ha nem tudjuk rövid időn belül, reális áron pótolni, akkor el is felejthetjük a készüléket, és felírhatjuk a veszteséglistára.

Én ebben az esetben is azt javaslom, hogy magyarországi képviselettel rendelkező, megbízható márka mellett tegyük le a voksunkat, főleg, ha ajándéknak szánjuk!

Jellemzően a leggyakoribb problémák a lapátokkal és az üsttel szoktak lenni – vagy az, hogy kidobjuk a lapátot, vagy az üst kopik meg, de az is előfordul, hogy az üst és a lapát találkozásánál anyagfáradás miatt apró rés keletkezik, és vagy az olaj kezd el szivárogni befelé, vagy a kenyér alap kifelé. Ezekben az esetekben alkatrész cserére lesz szükség, így igencsak jól jön, ha ezt pár nap alatt, könnyen be tudjuk szerezni, illetve ezekben az esetekben az sem mindegy, hogy mennyi garancia van a termékre.

A legfontosabb, hogy legyetek tisztában a saját igényeitekkel, hogy milyen mértékben tudtok egy ilyen készüléket kihasználni, és ehhez keressetek olyan gépet, ami hosszú éveken keresztül megbízhatóan kiszolgál benneteket!

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban milyen kenyér készíthető egy kenyérsütővel, akkor nézd meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

Milyen kenyeret lehet kenyérsütővel készíteni?

Műszaki cucc karácsonyra!? 5+5 karácsonyi ajándékötlet nőknek

4 féle édes vajas tunkolós – gasztro ajándék ötlet az utolsó pillanatra

Milyen turmixgépet vegyek – ezeket gondold végig mielőtt vásárolsz!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

citromkrem

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Ha egyszer megérezzük a frissen szedett citrom illatát, aromáját és zamatát, akkor arra biztosan egy egész életre rákattanunk. Azonban a friss citrom élményért legalább a

immunerősítő-shot

Természetes immunerősítő ital

Télen a szervezetünk egészségéért sokat tehetünk egy kis tudatossággal és némi odafigyeléssel. Nem mindegy ugyanis, hogy mi kerül a tányérunkra és a poharunkba. Egytra immunerősítő

FAHÉJAS-SZILVÁS-SÜLT-ZABKÁSA

Fahéjas-szilvás sült zabkása

Sokan azt mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nálam nem maradhat ki a reggeli, ha más nem egy tápláló kávés smoothie-t készítek magamnak.

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.