Karácsonykor egyre többen szeretnek valamilyen házi készítésű ajándékkal kedveskedni szeretteiknek, barátaiknak. Az utóbbi években egyre népszerűbbek a gasztro ajándékok, amelyeket gondosan előkészítve nagy örömet szerezhetünk. Most ilyen ajándékra hozok 4 példát, amelyeket nagyon könnyű elkészíteni, és öröm dekorálni.
Ajándék utolsó pillanatban?
Az idővel sajnos mindenki versenyt fut, ráadásul az ünnepek előtt minden bevásárló központ tele van, és a tömeg mellett a parkolás amely eléggé próbára tudja tenni az idegrendszert. Éppen ezért olyan gasztro ajándék ötleteket állítottam össze, amit akár az utolsó pillanatban el tudsz készíteni, és minden hozzávalót megtalálsz a legközelebbi Lidl áruházban.
Kekszes-vajas nyalánkságok
Emlékszem, hogy amikor a kilencvenes évek legelején karácsonyra üveges csokis-mogyorókrémes nyalánkságot kaptam, nem kentem se kenyérre, se sütire, hanem kanállal ültem neki, de minden nap csak 1 kanállal ettem, hogy sokáig kitartson, mert az akkoriban még nem volt könnyen elérhető az ilyen édesség. Ennek az analógiájára ez a 2 finomság pontosan ugyan így, kanállal is fogyasztható!
Mézeskalácsos tunkolós
Hozzávalók (150 ml tároló edénynek megfelelő adag):
- 140 g Favorina mézeskalács keksz
- 30 g puha Pilos vaj
- 50 ml sűrített tej
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, majd az összes többi alapanyaggal egy villa segítségével jól eldogozzuk és már mehet is az üvegbe az instant karácsony!
Csokis-mentás tunkolós
Hozzávalók (150 ml tároló edénynek megfelelő adag):
- 140 g NEO csokis keksz
- 30 g puha Pilos vaj
- 50 ml sűrített tej
- 1 kávéskanál borsmenta étkezési aroma (elhagyható)
A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, majd az összes többi alapanyaggal egy villa segítségével jól eldogozzuk. Ha nem szeretjük a mentolos dolgokat, akkor az aromát nyugodtan el lehet hagyni, és akkor egy csokis nyalánkságot kapunk. Ha a menta aromát is használjuk, akkor pedig egy valódi ínyenceknek való nasi kerül az üvegbe.
Ízesített vajas kencék
Ha gyerek korodban Te is legalább annyira szeretted a vajas-mézes kenyeret mint én, akkor a narancsos kencére tuti rákattansz! Ráadásul ezt úgy állítottam össze, hogy az alapanyagok bio termékek, így ha olyat ajándékoznál meg, aki az ilyen dolgokra kiemelten figyel, akkor ezeknek nagyon fog örülni!
Mézes-narancsos vajas kence
Hozzávalók (150 ml tároló edénynek megfelelő adag):
- 120 g Milbona bio vaj
- 2 evőkanál bio méz
- 1 bio narancs héja
- 0,5 dl visszasűrített narancslé
Körülbelül 2 dl 100%-os narancslevelet sűríts vissza 0,5 dl-re. Nem kell mást tenned, csak alacsony hőmérsékleten addig melegíted, amíg a víz nagy része távozik, és egy sűrű szirupos lé marad vissza. Ez kb. 10-15 perc is lehet. Csak melegítsd, de ne forrald! Ha kész, várd meg, hogy kihűljön és már keverheted is össze a hozzávalókat.
Fontos, hogy ha egy ételbe narancshéjat vagy citromhéjat (én a citromkrémben használtam) teszel az legyen bio, hiszen annak a héját nem kezelték vegyszerekkel, így fogyasztása teljesen biztonságos.
Ez a kence mehet kalácsra, kenyérre, süteménybe!
Mogyorós-juharszirupos vajas kence
Hozzávalók (150 ml tároló edénynek megfelelő adag):
- 100 g bio Milbona vaj
- 3 evőkanál bio Maribel juhar szirup
- 60 g Alesto magkeverék
- 1 teáskanál rum aroma
A magkeveréket egy aprítóban daráld finomra, majd a többi hozzávalóval keverd alaposan össze és már mehet is süteménybe, kalácsra. Ízében visszahozza a retro rumos-diós süti érzést.
Bármelyiket is készíted el, ne feledkezz meg a stílusos csomagolásról se! És amíg át nem adod tartsd hűtőben és erre a megajándékozott figyelmét is hívd fel!
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!
A bejegyzést támogatta: Lidl
Ezek is érdekelhetnek:
Karácsonyi reggeli 2 hozzávalóból?!
Karácsonyi garnélanyárs kakukkfüves fehérboros mártásban
Hogyan válasszunk kenyérsütőt?
15 karácsonyi ajándék ötlet, ha még mindig nem tudod mit vegyél!