Hogyan válasszunk pékárut? – 5 kérdés, amit gondolj át, mielőtt vásárolsz!

Már rég túl vagyunk azon a korszakon, amikor csak reggel volt friss kenyér a boltok polcain, és a kérdés nem az volt, hogy milyen típusú, hanem hogy van-e még kenyér. Ma már lépten-nyomon belebotlunk pékségekbe, franchise üzletekbe, a metró lejáróban hívogató illatok vannak, a sok üzletben saját sütöde van, a választék pedig bőséges. Ma viszont azzal a kérdéssel szembesülünk, hogy ami kapható, az tényleg finom-e, 2 óra múlva, amikor kihűl, még ehető-e egyáltalán, és miből készül.

Milyen a jó kenyér?

„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.” –  ez az idézet a 19. századból, Czifray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyve a magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva című művéből származik, de még ma is tökéletes útmutató.

Hogyan válasszunk pékárut?

Ezeket a kérdéseket érdemes mindenkinek végig gondolni, hogy mindig megfelelő minőségű és mennyiségű pékáru legyen otthon, és a kenyér nagy része ne végezze a kukában megszáradva, rendszeresen.

1. Milyen gyakran járunk vásárolni?

Ha minden nap útba esik kedvenc üzletünk, akkor mindig csak aznapra, vagy maximum még másnap reggelre szerezzük be a pékárut. Ennek nagy előnye, hogy sokféle zsömlét, kiflit kipróbálhatunk, és az édes pékáru is frissen kerülhet a tányérra.

Ha hetente csak egyszer-kétszer megyünk boltba, akkor érdemes kovászolt kenyeret venni, mert azok mesterséges tartósítószer nélkül is hosszabban maradnak frissek, puhák, ráadásul nagyon sokan a kovászolt kenyerek ízére esküsznek, hogy az az igazi kenyér.

2. Mekkora a család?

Az egy-két fős háztartásokban viszonylag kevesebb pékáru fogy, ezért nem érdemes nagy kenyeret venni, inkább a baguette-ek jöhetnek jól. Az ALDI választékában nem csak hagyományos fehér baguette-t találunk, de természetes kovászt tartalmazó rusztikus baguette-t is és olívás cibattát.

A többfős családoknál érdemes a kenyerek között szétnézni, mert mindenki találhat az ízlésének megfelelőt. Az én nagy kedvencem a kemencés sokmagvas vekni, amely még a 3. napon is puha, jó ízű, és a kovászt tartalmazó kemencés fehér vágott. Ha pedig szeretnénk valamilyen különlegességgel meglepni a családot, próbáljuk ki a szárított gyümölcsökkel és magvakkal dúsított veknit, garantált lesz a siker 🙂

3. Elvitelre szükséges-e pékáru?

Te magadnak vagy a gyerekeknek szoktál szendvicset csomagolni tízóraira? Ha igen, akkor ezzel a mennyiséggel is kalkulálj, amikor vásárolsz. Tízóraira érdemes olyan pékárut választani, amelyben nem csak fehér liszt van, hanem például teljes kiőrlésű is, mert a lassabban felszívódó szénhidrátok, hosszabban biztosítanak energiát.

Ha szereted a különlegesebb kombinációkat, akkor próbáld ki az ALDI chia magos rombuszát, amely idén megkapta “Az Év Terméke Díj”-at reform pékáru kategóriában! A tízórai tippek bejegyzésemhez én is ezt választottam.

4. Gluténérzékeny van-e a családban?

Sajnos egyre több a gluténérzékeny ember, de ma már nekik sem kell lemondaniuk a finom, de gluténmentes pékáruról, ízletes szendvicsekről. Az ENJOY FREE! termékcsaládban ízletes kenyereket és zsömléket is találunk. Mivel viszonylag kisebb a kiszerelésük, így nem kell a család többi tagjának ezt fogyasztani, hogy ne száradjon meg.

5. Hol vásároljak?

Ha már az előző 4 kérdésre megvan a válasz, akkor csak azt kell eldönteni, hogy hol szerezzük be a pékárut. A választásunk legfőbb szempontja az legyen, hogy az adott üzlet milyen alapanyagokkal dolgozik, a megengedett adalékanyagokon túl (amelyek nem károsak az egészségre), használ-e térfogat növelőket (szép nagy a kenyér, de belül több a hézag, mint a beltartalom), túl sok tartósítószert (a 2 hetes kenyéren még egy pici penész sem jelent meg), fölösleges ízfokozókat és színezéket (színezékek használata  – E150 karamell – kizárólag a malátás kenyér esetében engedélyezett).

Az is fontos, hogy az üzletben, vagy az üzlet weboldalán könnyen elérhető-e a termékek összetevőjének listája, amely alapján pontosan megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz az adott termék. Az ALDI a pékáruinak külön weboldalt hozott létre, amelyen az összes frissen sütött termékének megtalálhatóak az összetevői, illetve az allergén infók is.

Ezek is érdekelhetnek:

Mentes tízórai ötletek

Mi kerüljön a tízórais dobozba?

Fantasztikus házi mogyorókrém Smarta konyhájából

Csak 20 perced van vacsorát készíteni? Akkor próbáld ki ezeket!

Ha hasznosnak találtad a tartalmat, akkor gyere és csatlakozz a SMARTA Facebook közösséghez, a YouTube csatornámon pedig recept ötletek várnak!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.