Már rég túl vagyunk azon a korszakon, amikor csak reggel volt friss kenyér a boltok polcain, és a kérdés nem az volt, hogy milyen típusú, hanem hogy van-e még kenyér. Ma már lépten-nyomon belebotlunk pékségekbe, franchise üzletekbe, a metró lejáróban hívogató illatok vannak, a sok üzletben saját sütöde van, a választék pedig bőséges. Ma viszont azzal a kérdéssel szembesülünk, hogy ami kapható, az tényleg finom-e, 2 óra múlva, amikor kihűl, még ehető-e egyáltalán, és miből készül.
Milyen a jó kenyér?
„A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétől; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos; jó ízű, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.” – ez az idézet a 19. századból, Czifray István szakácsmester Magyar nemzeti szakácskönyve a magyar gazda asszonyok szükségeihez alkalmaztatva című művéből származik, de még ma is tökéletes útmutató.
Hogyan válasszunk pékárut?
Ezeket a kérdéseket érdemes mindenkinek végig gondolni, hogy mindig megfelelő minőségű és mennyiségű pékáru legyen otthon, és a kenyér nagy része ne végezze a kukában megszáradva, rendszeresen.
1. Milyen gyakran járunk vásárolni?
Ha minden nap útba esik kedvenc üzletünk, akkor mindig csak aznapra, vagy maximum még másnap reggelre szerezzük be a pékárut. Ennek nagy előnye, hogy sokféle zsömlét, kiflit kipróbálhatunk, és az édes pékáru is frissen kerülhet a tányérra.
Ha hetente csak egyszer-kétszer megyünk boltba, akkor érdemes kovászolt kenyeret venni, mert azok mesterséges tartósítószer nélkül is hosszabban maradnak frissek, puhák, ráadásul nagyon sokan a kovászolt kenyerek ízére esküsznek, hogy az az igazi kenyér.
2. Mekkora a család?
Az egy-két fős háztartásokban viszonylag kevesebb pékáru fogy, ezért nem érdemes nagy kenyeret venni, inkább a baguette-ek jöhetnek jól. Az ALDI választékában nem csak hagyományos fehér baguette-t találunk, de természetes kovászt tartalmazó rusztikus baguette-t is és olívás cibattát.
A többfős családoknál érdemes a kenyerek között szétnézni, mert mindenki találhat az ízlésének megfelelőt. Az én nagy kedvencem a kemencés sokmagvas vekni, amely még a 3. napon is puha, jó ízű, és a kovászt tartalmazó kemencés fehér vágott. Ha pedig szeretnénk valamilyen különlegességgel meglepni a családot, próbáljuk ki a szárított gyümölcsökkel és magvakkal dúsított veknit, garantált lesz a siker 🙂
3. Elvitelre szükséges-e pékáru?
Te magadnak vagy a gyerekeknek szoktál szendvicset csomagolni tízóraira? Ha igen, akkor ezzel a mennyiséggel is kalkulálj, amikor vásárolsz. Tízóraira érdemes olyan pékárut választani, amelyben nem csak fehér liszt van, hanem például teljes kiőrlésű is, mert a lassabban felszívódó szénhidrátok, hosszabban biztosítanak energiát.
Ha szereted a különlegesebb kombinációkat, akkor próbáld ki az ALDI chia magos rombuszát, amely idén megkapta „Az Év Terméke Díj”-at reform pékáru kategóriában! A tízórai tippek bejegyzésemhez én is ezt választottam.
4. Gluténérzékeny van-e a családban?
Sajnos egyre több a gluténérzékeny ember, de ma már nekik sem kell lemondaniuk a finom, de gluténmentes pékáruról, ízletes szendvicsekről. Az ENJOY FREE! termékcsaládban ízletes kenyereket és zsömléket is találunk. Mivel viszonylag kisebb a kiszerelésük, így nem kell a család többi tagjának ezt fogyasztani, hogy ne száradjon meg.
5. Hol vásároljak?
Ha már az előző 4 kérdésre megvan a válasz, akkor csak azt kell eldönteni, hogy hol szerezzük be a pékárut. A választásunk legfőbb szempontja az legyen, hogy az adott üzlet milyen alapanyagokkal dolgozik, a megengedett adalékanyagokon túl (amelyek nem károsak az egészségre), használ-e térfogat növelőket (szép nagy a kenyér, de belül több a hézag, mint a beltartalom), túl sok tartósítószert (a 2 hetes kenyéren még egy pici penész sem jelent meg), fölösleges ízfokozókat és színezéket (színezékek használata – E150 karamell – kizárólag a malátás kenyér esetében engedélyezett).
Az is fontos, hogy az üzletben, vagy az üzlet weboldalán könnyen elérhető-e a termékek összetevőjének listája, amely alapján pontosan megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz az adott termék. Az ALDI a pékáruinak külön weboldalt hozott létre, amelyen az összes frissen sütött termékének megtalálhatóak az összetevői, illetve az allergén infók is.
Ezek is érdekelhetnek:
Mi kerüljön a tízórais dobozba?
Fantasztikus házi mogyorókrém Smarta konyhájából
Csak 20 perced van vacsorát készíteni? Akkor próbáld ki ezeket!
Ha hasznosnak találtad a tartalmat, akkor gyere és csatlakozz a SMARTA Facebook közösséghez, a YouTube csatornámon pedig recept ötletek várnak!