Ha csak egyféle sütit sütnél karácsonyra, akkor ezt próbáld ki, mert ebben benne van a karácsony összes íze! Ez az egyik nagy kedvencem, aminek könnyű a tésztája, nem akarsz megfulladni tőle, nagyon finom, ráadásul nem túl bonyolult az elkészítése sem, még is olyannak tűnik a végeredmény, mintha órákat töltöttél volna a konyhában! Már mutatom is a hozzávalókat!
Narancsos-pekándiós koszorú
Hozzávalók:
Alap tészta:
- 115 g vaj szoba hőmérsékleten
- 225 g cukor
- 2 tojás
- 225 g tejföl
- 285 g liszt
- 1 1/4 teás kanál sütőpor
- 1/2 teás kanál szódabikarbóna
- 1/2 teás kanál só
Töltelék:
- 245 g liszt
- 170 g barna cukor
- 170 g hideg kockázott vaj
- 1,5 teás kanál fahéj
- 1/2 kávés kanál só
- 200 g pekándió (hagyományos diót is használhatsz, de azt pirítsd meg előtte)
- 50 g kandírozott narancs kocka
- 1 kávéskanál só
Elkészítése:
A pekándiót egy aprítóban vagy turmixban daráld le, nem kell hogy nagyon apró, vagy egyenletes legyen. A tölteléket egy robotgép keverőjének a segítségével az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. Nem fogunk egynemű masszát kapni, nem is cél, viszont, ha maradnak benne nagyobb vaj darabok, azt utólag még kézzel kicsit dolgozzuk el. Ha megvagyunk tegyük át egy másik tálba, és készülhet az alap tészta.
Az alaptésztához a lágy vajat a cukorral kikeverjük, majd egyesével jöhetnek bele a tojások, majd a tejföl. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só) egy másik tálba összekeverjük, és 2 részletben hozzákeverjük az alaphoz és egyneművé keverjük az egészet.
Kivajazott koszorú vagy kuglóf formába beletesszük az alap tészta felét, majd a töltelék réteget ráhalmozzuk, végül lefedjük az alaptészta másik felével és kb. 55-60 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Miután kivettük a sütőből 10 percig még hagyjuk benne a formába mielőtt kifordítjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy, én hogyan készítettem, akkor nézd meg a recept videómat:További karácsonyi recept videókért katt ide >>>
Tippekért és ötletekért pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalaimat is!
Ezek is érdekelhetnek:
Hogyan válasszunk kenyérsütőt?
4 féle édes vajas tunkolós – gasztro ajándék ötlet az utolsó pillanatra