Ahogy átlépünk novemberbe, minden évben elkap az adventi készülődés láza. A kisfiamat hamarabb, mert már szeptemberben le kellett venni egy karácsonyi dekorációkat rejtő dobozt a padlásról és végig nézni a díszeket 😀 Ahogy vége lett a halloweeni csokigyűjtő túrának, másnap már bele is vetettük magunkat az első adag karácsonyi süti készítésébe, de persze csak azért, hogy kipróbáljuk az új recepteket és a legújabb sütőformákat 🙂
Adventi ízek és formák
Én nagyon szeretem az angolok klasszikus vajas kekszét, van is elég egyszerű receptem, amit időről időre elkészítek – csak az a baj, hogy hamar meg is eszem 🙂 Most ezt akartam egy kicsit feldobni, és belehozni az adventi és karácsonyi készülődés hangulatát. A klasszikus fahéjas íz helyett egy sokkal frissebb, citromos-gyömbéres ízvilágot választottam. És azt kell, hogy mondjam, jó döntés volt.
Persze itt még nem álltam meg, ha már megérkeztek a nagyon kedves karácsonyi kekszkiszúró formáim a Tchibo Magyarországtól, hanem elkezdtem kidekorálni a kekszeket. Mindig is csodálattal néztem azokat, akik szabad kézzel, maguktól tudnak csodás mintákat rajzolni a kekszekre, mézeskalácsra. Nekem minden eddigi ilyen jellegű próbálkozásom kudarcba fulladt. De most végre sikerült nekem is szépeket alkotni.
Az új konyhai szerzemények közül mindenki abszolút kedvence a szarvasos spatula lett. Azt hiszem most is igaz az a mondás, hogy karácsonykor nincs olyan, hogy túl sok vagy túl giccses 😀
De jöjjön akkor a recept!
Citromos-gyömbéres vajas keksz
Hozzávalók (kb. 24 db nagyobb kekszhez):
- 300 g puha vaj
- 125 g cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 435 g liszt
- 1/4 teáskanál só
- 3 teáskanál gyömbér por
- 2 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű vajat a cukorral alaposan kikeverjük, majd mehet hozzá a vanília aroma, a só, a gyömbérpor és a liszt. Amíg a robotgép dolgozik, addig lereszeljük a citromok héját. Fontos, hogy ilyenkor mindig bio citromot használjunk, amelynek a héját nem kezelik vegyszerekkel.! Ha készen vagyunk ezt is hozzá keverhetjük.
Nem kell a tésztának egyneművé összeállni, nem baj ha egy kicsit porhanyós marad. A végső műveletet a kezünkkel végezzük el, és gyúrjuk egyneművé a tésztát. Amikor szépen összeállt, betesszük 30 percre a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, de nem kell, hogy keményre hűljön.
Mehet rá egy szilikon lapra, amin kb. 8 mm vastagra elnyújtjuk. Ha szükséges, egy kevés lisztet szórhatunk alá és fölé, hogy ne ragadjon le, és indulhat a szaggatás. A kekszeket egy újra felhasználható sütőpapírra tesszük és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt arany barnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni és megkeményedni.
Pár órával később már dekorálhatjuk is kekszeket.
Akár hetekig is eláll dobozban. Ha nem akarod az utolsó pillanatra hagyni a sütést, akkor ezt a kekszet már jó előre megsütheted, csak arra figyelj, hogy éjszakánként nehogy megdézsmálják a manók! 😉
További recept ötletekért nézz szét a YouTube videóim között!
Ezek is érdekelhetnek:
Gyömbéres sütőtökös muffin Smarta konyhájából
Citromkrém, amire tuti rákattansz!