Az egyik kedvenc desszertem, ahogy már annyiszor említettem a fagyi, pláne ha házilag készítem el, mert így pontosan tudom, hogy mi van benne. Amikor kedvencekről beszélek természetesen a kekszről sem feledkezem meg, mivel azok tényleg a legegyszerűbb, leggyorsabb és szakértelmet nem igénylő receptek. Gondoltam kombinálom a keksz egyszerűségét a fagyi hűsítő hatásával, így született meg ez a jégkrémszendvics receptem. Ráadásul extra csokis is lett, hiszen a fagyi és a keksz recept is csokis, sőt az egyik alapjáraton extracsokis.
Első lépés, a fagyi
A jégkrémszendvics készítés első lépése a fagyi elkészítése. A házi fagyi elkészítésétől tudom, hogy sok embert visszatart, hogy nincs fagyi gépe. Az a jó hírem, hogy nem is feltétlenül van szükség gépre. Korábbi receptjeim között találtok klasszikus házi fagyi variációkat, a YouTube csatornámon pedig 3 diétás gyümölcsfagyi receptet, amihez nem kell fagyigép. Ehhez a recepthez azonban én fagyi gépet használtam. A konyhai robotgépemhez van kiegészítőként egy fagyigép is, amit idén nem felejtettem el elővenni a kamra mélyéről. Ennek a használatát egyébként már megmutattam az epres-kekszes házi fagyi videómban.
A csokifagyi recepthez csupán 4 hozzávalóra lesz szükség, ez tényleg egy végtelenül egyszerű recept. Az egésznek az alapját tejszín adja. Ha vegán verzióban szeretnéd elkészíteni, akkor a tejszín helyett használj kókuszkrémet (a konzerv kókusztej szilárd részét). Emellett porcukorra, vagy finomszemű édesítőre lesz szükségünk, attól függően, hogy a zsír mellé elfér-e még egy adag cukor is. A kakaópor viszont mindenképp cukrozattlan legyen, és valamilyen jó minőségűt válassz, hiszen ez adja meg az ízét a fagyinak. Az ízek és az élvezet fokozása végett pedig vagy apróra tört csokis kekszet vagy csoki chipset adhatunk hozzá. Ha tényleg extra csokissá szeretnéd varázsolni adj hozzá mind a kettőből.
A jégkrémszendvics második lépése, a keksz
Mivel tényleg a legegyszerűbb sütési forma, így rengeteg keksz receptem van. Ráadásul nagyon jól variálhatóak, így bármit beletehetünk, amit fellelünk otthon, így nem feltétlenül szükséges még boltba se menni, ha ennénk egy kis házi készítésű édességet. Az egyik kedvencem a fehércsokis mogyorós keksz, de az almás-karamellás zabkeksz is mindig nagyon gyorsan elfogy. A tökéletes zabkekszre is van receptem, ha szereted a zabkekszet.
Ennél a receptnél szintén nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen egy alap csokis kekszet összedobni se nem bonyolúlt, se nem husszú idő. Az extra csokis keksz receptemet megtaláljátok itt a blogon, de bármilyen keksz receptet használhattok, ami illik a csokihoz.
Miután elkészült és kihűlt a keksz (és a fagyi picit kiolvadt) fogunk 2 darabot, az egyikre teszünk a fagyiból kb. 1 gombócnak megfelelő adagot, elegyengetjük, és a második keksz hozzáadásával kis szendvicseket formázunk.
Ilyenkor érdemes akár egyesével zsírpapírba csomagolva visszatenni a fagyasztóba 1-2 órára, de ha már nagyon vágyunk egy hűsítő édességre, akkor azonnal is fogyaszthatjuk.
Ugye mondtam, hogy mennyire egyszerűen elkészíthető ez az istenien finom recept! Próbáld ki te is, mindenki garantáltan imádni fogja!
Fagyasztóban 3 hónapnál tovább ne tárold (bár csodálkoznék, ha 3 napnál tovább bírná 🙂
PrintExtracsokis jégkrémszendvics – a nyár legcsokisabb kombinációja
- Adag: 6 1x
Description
Kombináltam a keksz egyszerűségét a fagyi hűsítő hatásával, így született meg ez a jégkrémszendvics receptem. Ráadásul extra csokis is lett, hiszen a fagyi és a keksz recept is csokis, sőt az egyik alapjáraton extracsokis.
Hozzávalók
Csokis keksz
- 225 g olvasztott vaj
- 210 g barna cukor
- 170 g kristálycukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 350 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 50 g cukrozattlan kakaópor
- 50 g aprított étcsokoládé
Csoki fagyi
- 250 ml hideg tejszín
- 50 g porcukor
- 1 tk cukrozattlan kakaópor
- 50 g kávés-csokis keksz
Elkészítés
Csokis keksz 12 darab
- Az olvasztott vajba egy spatulával belekeverjük a két féle cukrot, majd a tojásokat és a vanília aromát.
- Egy újabb tálban összekeverjük a maradék száraz hozzávalókat.
- A száraz alapanyagokat hozzáadjuk az első tálhoz, majd alaposan elkeverjük a spatulával.
- 2 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
- Kb. 50 g-os adagokat mérünk ki a tésztából. Korongokat formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- Előmelegített sütőben 175 fokon 12 perc alatt készre sütjük.
Csoki fagyi
- A tejszínből és a porcukorból egy robotgéppel habot verünk.
- Amikor már krémes állaga van adjuk hozzá a kakaóport és már csak addig keverjük, amíg elelegyedik.
- A keveréket tegyük fagyigépbe, és amikor már kezd megdermedni adjuk hozzá a feldarabolt kekszet.
- Ha lejár a programidő fogyaszthatjuk azonnal, vagy maximum 3 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban.
- Miután mind kettő elkészült fogunk egy kekszet, ráteszünk egy gombóc fagyit, elegyengetjük, majd egy második keksz segítségével szendvicset formálunk belőle.
Megjegyzések
A tápérték adatok irányadók, a felhasznált alapanyagok és a tálalási egységek függvényében változhatnak.
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 1035 kcal
- Cukor: 80 g
- Só: 456.6 mg
- Zsír: 54.3 g
- Telített zsír: 33.1 g
- Telítettlen zsír: 21.2 g
- Trans Fat: 0.5 g
- Szénhidrát: 131.8 g
- Rost: 5.5 g
- Fehérje: 12.4 g
- Koleszterin: 190.2 mg
Kulcsszavak: jégkrémszendvics, házi fagyi, csokis keksz recept