Örök dilemma, hogy hogyan lehet egy desszert egyszerre egészséges és finom is, aminek nincsen furcsa diétás mellékíze. A sült alma erre egy szuper alternatíva, ami nem csak a lelkünket, de a lakásunkat is megtölti édes hangulattal. Ráadásul még a gyerkőcnek is betehetjük tízóraira. Persze csak ha marad, és nem esszük meg az összeset melegen 🙂
Milyen almát válasszunk sütéshez?
Amikor almát választunk a sütéshez (legyen az pite, galette…), akkor érdemes megnézni, hogy az milyen fajta, ugyanis nem mindegyik viseli jól a hőkezelést. Olyan fajtát válasszatok, amely tömör, masszívabb húsú. Ilyen lehet a Jonathan, a Gála, a Granny Smith vagy a Jonagold.
Karácsonyi illatok a konyhából
Korábban már osztottam meg veletek tippeket, hogy mivel tudjátok a lakásotokat adventi hangulatba hozni, de a lakásdekoráció mellett az illatok is nagyon sokat tudnak dobni a hangulatunkon. Egy fahéjas sütitől az egész lakást átjárhatja az ünnepi készülődés hangulata, ez az édesség ebben is segít nektek. De ha nincs időtök sütni, akkor érdemes az illóoolajokat előhívni, a narancs, a fahéj, a fenyő ellazít, és remek hangulatjavító, stresszűző hatással is bírnak.
Fahéjas-zabpelyhes sült alma recept
Hozzávalók:
- 4 db alma
- 50 g aprószemű zabpehely
- 50 g kókuszvirág (vagy barna) cukor
- 50 g aprított dió
- 50 g áfonya
- 30 g olvasztott vaj (vagy kókuszzsír, ha vegán opciót készítünk)
- 1 tk fahéj
- ½ kk szerecsendió
- ½ kk szegfűbors
Sült alma elkészítése:
- A zabpelyhet, a kókuszvirágcukrot, az aprított mandulát, az aszalt vörösáfonyát, az olvasztott vajat és a fűszereket (fahéj, szerecsendió és szegfűbors) egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
- Az almákat megmossuk, a tetején picit meghámozzuk. Az alját egyenesre igazítjuk, hogy szépen megálljanak a tálban.
- A belső magházát egy karalábévájóval kiszedjük, vigyázva, hogy az alját ne lyukasszuk ki. Ha nincs ilyen célszerszámunk, akkor késsel és kanállal is meg tudjuk tenni, de nagyon vigyázzunk a kezünkre.
- Az almák tetejét és belsejét citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, és frissebb maradjon, majd mindegyikbe alaposan belenyomkodjuk a tölteléket.
- A sütőedény aljára almalevet öntünk, ami a szaftját fogja adni az egésznek és nem engedi, hogy kiszáradjon az alma.
- 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Viszont ezt nem hagyhatjuk magára, 10 percenként az almalével meglocsoljuk, hogy zamatos maradjon.
- Amikor elkészült, akkor még egy adag almalevet locsolunk rá, ami már sűrű, és illatos.
Melegen tálalhatjuk is. Ha pedig egy kicsit dekadensek szeretnénk lenni, akkor a tetejére jöhet egy gombóc vaníliafagyi is, ami a hő hatására szépen végigfolyik rajta, de akár házi sós karamell szósszal is megbolondíthatjuk.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy gyakorlatban hogyan készül, nézd meg a videómat: