Nálunk az eperlekvár fogy a leggyorsabban, különösen azóta, hogy pár éve már én is készítek házit. Az eperlekvár evolúció következő lépcsőfokaként összekapcsoltam az eperlekvár és az eperszörp készítést is, így ugyan azzal a koszolással mind a kettő megvan. Nem voltam rest idén sem, és már szépen sorakoznak a lekvárok a kamraszekrényben. Ha Te még befőzés előtt vagy, akkor megosztom veled a receptet, amely sokkal könnyebb, mint amilyennek gondolná az ember első körben.
Attól függően, hogy hígabb, zselésebb állagú vagy sűrűbb lekvár rajongó vagy, mutatok 2 elkészítési módot. A sűrűbb verziónál van az, hogy a léből készül a szörp!
Zselés, folyósabb eperlekvár
Kisebb adaghoz – kb 5 lekváros üveg – mutatom a mennyiségeket, de ha ennél többet szeretnél egyszerre főzni, akkor az arányokat annak megfelelően tudod növelni.
Hozzávalók:
- 1,5 kg eper
- 400g 3:1 befőző cukor (doboz szerint 500g, de nekem az túl édes)
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Az epret megmosom, összevágom nagyobb darabokra, és beleteszem a cukorral együtt a Kenwood Cooking Chef konyhagépébe. 15 percig keverem 90 fokon, hogy az eper összeessen. Hozzáadom a citrom levét, és 120 fokon 10 percig főzőm, folyamatos keverés mellett. Ha már jól összerottyant, akkor további 45 percig hagyom főni 105 fokon, 1-es keverő fokozat mellett. Ha kész, üvegekbe teszem.
A kíváncsi vagy, hogy a gyakorlatban ez hogy néz ki, kukkants bele a videómba, amelyben még egy epres süti receptet is mutatok:
Eperszörp + lekvár kombó
Ez egy kicsit hosszadalmasabb folyamat és több edényre is lesz hozzá szükséged, de megéri!
Hozzávalók:
- 2 kg eper
- 1,6 kg barna cukor
- 1,5 citrom leve
- 2 kk nátrium-benzonát
2 kg eperhez hozzáteszek 30 dkg cukrot, kézzel jól összenyomkodom, majd legalább 2 órára félreteszem, hogy az eper levet eresszen. Előveszem a robotgép tálját, és egy szűrő segítségével szétválasztom a levet és húst. Először a léből készül szörp, méghozzá 80 dkg cukor és 1 citrom levének hozzáadásával. 110 fokon 10 perc alatt, és folyamatos keverés mellett felfőzöm, majd további 20 percig főzöm 100 fokon, amíg a megkeletkezett hab szépen el tűnik róla. A végén adok hozzá 1 kávéskanál nátrium-benzonátot, hogy elálljon tovább.
Ha 2 héten belül elfogyasztjátok a szörpöt, akkor hűtőben addig nem lesz baj, és kihagyhatod.Ha kész, még forrón üvegekbe töltjük és megvárjuk, hogy kihűljön, aztán már készülhet is a finom szörp!
A maradék húst 40 dkg cukorral az első módszer szerint elkészítek, és a végén ehhez is mehet a tartósítószer, ha nem fogyasztjátok el pár héten belül.
Ezek is érdekelhetnek:
Epermánia: ezért vegyél most epret!
Epres spenótsaláta nem csak ínyenceknek!
Sütés nélküli eper torta Anyák napjára
Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smarta konyhájából