Az ananász egy nagyon kedvelt, és talán most már hazánkban is egyre többet fogyasztott trópusi gyümölcs. Nem csak frissen, de konzerv és juice formában is elérhető. Az ananász levét és húsát a világ minden táján használják valamilyen formában.Lehet nasiként magában enni, vagy gyümölcssalátába tenni, meggrillezni, vagy a pizza tetejére dobni feltétnek. Ezeken kívül szuper jól feldobja a nyári desszerteket és fagyikat is. De azon túl hogy sokoldalúan felhasználható jöjjön 8 indok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Mit tartalmaz az ananász?
Az ananász tápanyag értéke kiemelkedő, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul 100 gramm ananász csupán 50 kalóriát tartalmaz! Talán ez az egyik legnagyszerűbb trópusi gyümölcs. Vásárláskor azért figyeljünk rá, hogy ‘jó illatút’ válasszunk, mert annak az íze is kellemes lesz!
Az ananász gazdag:
- Enzimekben
- Magas a C-vitamin tartalma
- Sok mangánt tartalmaz – ez az ásványi anyag megvédi a sejteket és energiával tölt fel
8 indok a rendszeres ananász fogyasztás mellett
1. Javítja az emésztést
Ha rendszeresen küzdesz emésztési nehézségekkel, akkor az ananász jótékony hatással lesz az emésztő rendszeredre. Magas a rost tartalma, amely javítja és szabályozza a folyamatokat.
2. Segíthet a rák kialakulásának megelőzésében
Magas a C-vitamin, antioxidáns és mangán tartalma, valamint gazdag bromelain enzimben, ezért hatékonyan hozzájárul a szabad gyökök elleni küzdelemhez.
3. Köhögés ellen
A C-vitamin és a bromelain enzim felpörgeti az immunrendszert! Sőt a bromelain csökkenti a váladék képződést a légutakban, és mérsékli a gyulladásos tüneteket. Több tanulmányban is megjelent már, hogy az ananászlé jótékonyan hat a köhögéskor.
4. Serkenti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást
Köszönhetően a magas réz tartalmának javítja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét, és jó hatása van az agyi folyamatokra is. A kálium tartalma pedig csökkenti a vérnyomást.
5. Javítja a szájhigiéniát
Az ananász rendszeres rágása erősíti a ínyet és javítja a szájhigiéniát.
6. Csökkenti az ízületi gyulladást
Az ananászban található bromelain enzim gyulladáscsökkentő, ami kedvezően hat az izom és ízületi gyulladások esetén.
7. Egészséges szövetek
A kollagén termelés nagyban függ a C-vitamin beviteltől, mivel az ananász C-vitamin tartalma magas, így a bőrünk is hálás lesz a fogyasztásáért.
8. Egészséges csontok
A magas mangán tartalom segít megőrizni a csontok szilárdságát. Már napi egy adag ananász elfogyasztásával napi mangán szükséglet 70%-át fedezhetjük!
Ha Te is szereted az ananászt, nyomj egy lájkot! 🙂
További tippekért kövesd a Facebook oldalamat, videó recepteket pedig a YouTube csatornámon találsz!
Ez is érdekelhet:
Expressz epres-jeges desszert Smarta konyhájából
5 érv a chia mag fogyasztása mellett
Kép: pixabay.com
Forrás: houseofhealthyfood.com