Ha azt kérdezem, hogy a nyárról mi jut eszedbe, akkor az első ötben biztosan ott lesz a fagyi vagy a jégrém. Ez a jeges desszert hozzátartozik a nyár élményéhez, viszont nem kell feltétlenül nyakunkba venni a várost, ha egy kis hűsítő kényeztetésre vágyunk, ha van a fagyasztónkba néhány pálcika házi jégkrém! Nem is gondolnád, hogy milyen könnyen elkészíthetőek ezek e gyümölcsös-jeges finomságok! Tarts velem, mutatok 3 félét!
Házi jégkém – én ezért szeretem
Azóta foglalkoztat sokkal jobban, hogy mi is van egy-egy készételben, amióta anya vagyok. Előtte is odafigyeltem azért, hogy túl mű és túl sok adalékanyagot tartalmazó étel ne kerüljön a konyhámba, de amikor elkezdődött a hozzátáplálási időszak – te jó ég, annak már 4 éve! – mindent alaposan szemügyre kellett venni, és rájöttem, nem is olyan ördöngösség házilag elkészíteni azt, amit készen is árulnak. Tudom, az néha sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Nem tagadom, én sem készítek mindent és mindenkor házilag 🙂
Viszont a házi jégkrém egy nagyon hálás és gyors munka, utána pedig napokig rá lehet járni. A laktóz érzékenység nálunk családilag fennáll, ezért ha elmegyünk fagyizni, akkor annak azért meg van a böjtje.
Ha házilag készítem, akkor tudom, hogy nincs benne fölösleges cukor vagy tej, és így a csemetémnek is szívesebben adom, ha valamilyen édességre vágyik a meleg napokon. Sajnos manapság egyre nagyobb probléma a gyermekkori elhízás, és a sok mesterséges adalékanyag miatt kialakuló viselkedési probléma, pontosan ezért nálam a jó minőségű bwtvíz minden jégkrém alapja.
Jöjjön 3 recept ötlet, amelyet Te magad is bátran variálhatsz az idénygyümölcsöknek és ízléseteknek megfelelően.
Epres-rebarbarás-ribizlis jégkrém
Ezt a jégkrémet akár fagyasztott eper felhasználásával is elkészítheted, mert sajnos idénre már szinte vége az eperszezonnak.
Hozzávalók:
- 1 csésze eper
- 1 natúr mézes görög joghurt
- 10 cm rebarbara szál
- 0,5 dl házi eperszörp
- 1,5 dl szűrt víz
- dekoráláshoz piros és fehér ribizli vegyesen
A hozzávalókat egyszerűen csak dobd be egy turmixba, mixeld egyenletes állagúra és vízzel annyira hígítsd, hogy önthető legyen, de ne legyen nagyon fogyós. A ribizli szemeket dobd a jégkrém forma aljába és öntsd fel a turmixszal. Tedd be a fagyasztóba egy éjszakára.
Ha imádod az epres édességeket, akkor a korábbi epres-ananászos jeges receptemre is érdemes ránézned.
Kókuszos-áfonyás calippo
Én csak a változatosság miatt használtam ehhez a recepthez calippo formát, de ezt is bármiben fagyaszthatod. Ha nincs semmilyen jégkrém formád az üres joghurtos vagy tejfölös dobozt is újrahasznosíthatod.
Hozzávalók:
- 1 csésze áfonya
- 0,5 csésze kókusz szirom
- 0,5 csésze kókusz tej/krém – konzerv formában ázsiai jellegű ételeknél tudod beszerezni, nagyon sűrű
- 2 evőkanál méz
- 0,5 lime leve
- 1,5 dl szűrt víz
Az módszer itt is ugyan az, minden mehet bele a turmixba, utána a formába, majd végül a fagyasztóba. Ezt a kókuszos jégkrémet én csoki darabokkal is szoktam készíteni, ilyenkor az áfonya és a lime kimarad, helyette jó minőségű étcsoki kerül bele.
Ananászos-gyömbéres jégkrém
Ez az egyik nagy kedvencem! Alapból nagyon rá vagyok kattanva a gyömbérre és az ananászra, így egyértelmű volt, hogy ki kell találni valamilyen jégrémet is, amelynek ezek az alapjai. Nagyon frissítő és ízletes lett a végeredmény!
Hozzávalók:
- Fél ananász
- 1 körte
- 1 citrom leve
- 1 karika gyömbér
- 4 citromfű levél
- 1 dl szűrt víz
Ha nem elég édes az ananász, akkor 1-2 evőkanál mézet tehetsz hozzá.
Ha kíváncsi vagy, hogy Görög Zitával közösen hogyan készítettük el ezeket a jégkémeket, akkor ne hagyd ki ezt a videót! Néhány személyes dolog is kiderül a videóban 😉
Ha tetszettek a receptek, akkor nyomj egy lájkot. Ha kíváncsi vagy konyhai és háztartási tippekre, ötletekre, akkor csatlakozz Te is a Smarta Facebook közösséghez.
Még több ínycsiklandozó ételfotót találsz az Instagram oldalamon, azt is érdemes követni! 😉
Ezek is érdekelhetnek:
4 nyári hűsítő smoothie, amit ki kell próbálnod!