Ne dobd ki, vákuumozd le!

Hiába halljuk, hogy nem kell készletezni, a boltok polcainak valósága, az online rendelési lehetetlenség inkább azt sugallja, hogy mindenki az átlagosnál több élelmiszert vásárol és tárol otthon. Azonban meg van ennek a biztonsági felhalmozásnak is a veszélye: több élelmiszer végezheti a kukában, mint eddig, ami tulajdonképpen olyan, mintha pénzt dobálnánk ki, és értelmetlenné válik a felhalmozás. Azonban, ha tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez is, megfelelően tároljuk az élelmiszereket, és bevetjük a vákuum technológiát is, sokat tehetünk magunkért és a pénztárcánként.

Mit és hogyan tároljunk?

Korábban már írtam az alapélelmiszerek helyes tárolásáról, így most inkább praktikus, és általános tippeket hozok nektek, hogy a pufferkészleteket akár több hét vagy hónap múlva is fel tudjuk biztonságosan használni. Elsősorban a száraz áru, és a friss áru, amivel többet kell foglalkoznunk, a fagyasztott és a konzerv csomagolású termékek viszonylag hosszabb ideig elállnak.

Legelőször kamrádban és a hűtődben szavidő szerint nézd át a termékeket, és a főzés során azokat kezd el először felhasználni, ami hamarosan lejár. Aminek pedig hosszabb az eltarthatósága, tehát csak hetek vagy hónapok múlva járnak le, azokról gondoskodj külön, például vákuumozással.

Miért vákuumozzunk?

A vákuumozási eljárás során, akár speciális vákuum tasakot, akár vákuum dobozt használunk, a vákuumfóliázó gép kiszívja a levegőt a termék mellől, így oxigén hiányában nem tudnak elindulni vagy lényegesen lassabban indul el a oxidatív folyamat, ami a termékek megromlásának egyik jelentős oka.

Az oxigén eltávolításával olyan mikroorganizmusok behatolása, mint például a baktériumé vagy a gombáé, megakadályozható, és ez által az élelmiszerek eltarthatósági időtartama megnövekszik (a zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat is). Még több technológiai hátteret itt találsz.

Mit jelent a vákuumozás gyakorlatban?

Röviden annyit, hogy ugyanaz az élelmiszer vákuumban akár 5-ször tovább marad friss, mint vákuum használata nélkül. De nézzük részletesebben.

Hús és sajt

A tőkehúst hűtőben maximum 3-4 napig lehet tárolni, addig vákuumban akár 8-9 napot is kibír, ha pedig vákuumozás után fagyasztjuk le, azon túl, hogy ízletesebbek maradnak a 6 hónapos tárolási idő helyett, akár még 1-2 év múlva is biztonságos fogyaszthatjuk őket.

A friss sajtok se bírják tovább 1 hétnél, de ha levákuumozzuk darabokban, akár 2 hónapig is tárolhatjuk minőség romlás nélkül.

Zöldség, gyümölcs

Ezeket inkább vákuum dobozokban érdemes tárolni, mert egyrészt hamarabb felhasználásra kerülnek, másrészt a fóliás vákuumozás tönkre is teheti az érzékenyebb, puhább zöldségeket és gyümölcsöket. Például a saláta vagy a bébispenót levelek míg vákuum nélkül 3-4 napot bírnak, addig vákuum dobozban akár 2 hétig is frissen maradnak.

De akár a répát, a brokkolit, a zöldbabot is tartósíthatjuk vákuummal, így az 1-2 hetes frissességüket kitolhatjuk akár 2-3 hónapra is!

Olajos magvak

A dió, mandula, mogyoró szintén megtalálható a legtöbb háztartásban. Ezek nagyon egészségesek, azonban hajlamosak arra, hogy megavasodjanak. Ezeknek  a felhasználhatóságát tudjuk vákuumozással növelni akár 1-2 évre is, főleg, ha most nincsen annyi plusz hely a hűtőnkben, hogy az összes olajos magot ott tároljuk.

Pékáru

A pékáru egyik legjobb tartósítási módja ha fagyasztóba tesszük. Azonban, ha nincs a fagyasztónkba hely plusz két vekni kenyérnek, akkor azt is nyugodtan levákuumozhatjuk, de tulajdonképpen bármilyen más pékáru is mehet akár vákuum dobozba, vagy tasakba. Fagyasztóban 2-3 hónap helyett 1-2 évig is elvan a kenyér, de a kamrapolcon tárolva még 5 nap múlva is puha lesz.

Száraz áru

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy akár a hüvelyeseket, a tésztát, a rizst, a lisztet, a fűszereket is tárolhatjuk vákuumban. Ha úgy látjuk, hogy a kamránkban lévő száraz áru, vagy annak egy része a következő 1-3 hónapon belül biztosan nem kerül felhasználásra, tartósítsuk, hogy egyrészt ne költözzenek bele kártevők, másrészt, hogy ne a kukába végezzék egy év múlva.

Készétel

A kész ételek is hosszabb ideig eltartók, ha nem csak simán betesszük őket a hűtőbe, hanem vákuumozva kerülnek be. Például, ha húsvétról marad sonka, akkor azt mindenképpen érdemes vákuum fóliába tenni, hogy akár 1-2 hónap múlva ha ismét elővesszük, ugyan olyan zamatos legyen. Ha a kész ételek vákuumozása részletesebben érdekel, akkor itt bővebben olvashatsz róla.

Mire van szükségünk a vákuumozáshoz?

Vákuumozó készülék

Először is kell egy vákuumozó készülék, amelyből elég széles választék van a piacon. Azt gondold végig, hogy elég-e egy alap készülék, amit csak fóliával tudsz használni, vagy olyat szeretnél, amihez lehet fenntarthatóbb megoldásként dobozokat is használni. Emellett vannak olyan készülékek is, amelyek dupla hegesztéssel még nagyobb biztonságot nyújtanak, és olyanok is, amelyek extra gyorsak, ha rendszeresen nagyobb mennyiségeket vákuumozunk.

Vákuum fólia

A legnépszerűbb a fóliás megoldás, ami helytakarékos, és praktikus. Ha húsáru kerül a tasakba, akkor a későbbiekben az a fólia már nem hasznosítható újra, de zöldségek, száraz áru tárolás után a tasakokat el lehet mosni, és újrahasználni.

Többféle méret és kivitel is kapható, vagy akár egy applikáción keresztül pillanatok alatt meg is rendelhető. A tekercses fóliák valamivel praktikusabbak, mint a méretre vágott társaik, azonban a tekercsesek csak olyan készülékekkel használhatóak, amelyek tudják külön a hegesztés funkciót is.

Vákuum doboz

A legkörnyezetbarátabb megoldás a vákuum doboz, amely kész ételek, zöldségek, gyümölcsök és száraz áruk tárolására is a legalkalmasabb. Ahogy fent már említettem ehhez viszont olyan gép kell, amelyhez csatlakoztatható doboz adapter is.

Ha még többet szeretnél tudni a vákuumozás technológiájáról és előnyeiről, akkor ide kattintva további hasznos tartalmakat találsz!

A cikket a SousVide Hungary szponzorálta.   

Ezek is érdekelhetnek:

10 alapélelmiszer helyes tárolása

Egészségesebben akarsz táplálkozni?

Tényleg fertőző a kemény szappan???

Csökkentenéd a hulladékot a konyhában? Ezeken változtass!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.