Karácsony előtt mindenki nagy készülődésben és sütés-főzésben van, hogy Szentestére minden kész legyen. Aztán jön az ünnepi vacsora, aminek a végére mindenki úgy jól lakik, hogy mozdulni sem bír. Persze mi ilyenkor sem ússzuk meg az elpakolást, mosogatást, rendrakást, hogy karácsony első reggelén ne a széttépett csomagoló papírok és az üres süteményes tányérok várjanak bennünket. Vajon ilyenkor ismét ki kell tennünk magunkért és valami csodát alkotni reggelire vagy lazíthatunk mi is, és élvezhetjük a békés nyugalmat?
Karácsonyi valóság vs. a közösségi felületek
Nagyon sok nővel beszélgettem a karácsonyról és a karácsonyi teendőkről az elmúlt években, és pár nappal az ünnepek előtt egységesen szinte mindenki azt mondta, hogy
már úgy várom, hogy december 24. este legyen és beájulhassak végre a fa alá
Év végre mindenki elfárad, amire az ünnepi készülődés okozta stressz dob még egy lapáttal, és rengeteg ember életében ott van a kényszeres filtereken keresztül mutatott boldog világ „elvárás” is, hogy mi mindig mindenben tökéletesek vagyunk.
Pedig, ha őszinték akarnánk lenni, akkor nem a megkomponált insta képekre vágyunk karácsonykor, hanem hogy a szeretteinkkel legyünk, majd pedig bebújjunk egy puha takaró alá és kipihenjük ezt az évet, majd másnap édes semmittevéssel indítsuk a napot.
Ehelyett nagyon sokan reggel is kiugranak az ágyból, hogy amire a család felkel, tökéletes reggelit varázsoljanak az asztalra. Én ezt évekkel ezelőtt elengedtem, és inkább a lustálkodás, és a pihenés mellé raktam le a voksom.
Panettone és forrócsoki
Legalább már 10 éve minden karácsony reggel ez a menü. Egyszerű, nem jár sok előkészülettel és mindenki izgatottan várja a doboz nyitást. Nekem ez az ami számít, nem pedig, hogy az előző esti terülj terülj asztalkámat újra rakjam, amit amúgy csak turkálnánk, mert senki sem éhes úgy igazán.
Évekig nem vettem panettone-t – nem is tudtam, hogy itthon is, akár a Lidl-ben is lehet kapni – mert amikor hagyományos értelembe vett munkahelyeken dolgoztam mindig akadt egy olasz partner, aki ezt a tradicionális édességet küldte karácsonyra. Amióta szabadúszóként dolgozom már magam szerzem be, de az élmény nem változik, max annyiban, hogy a forrócsokival mindig kísérletezek egy kicsit 😀
Tippek a tökéletes forrócsoki készítéshez
1. Az első és legfontosabb, hogy mindig jó minőségű forrócsoki alapanyagot válassz, lehetőség szerint valódi, magas minőségű csokoládé legyen az alapja – akár pasztilla vagy csepp kiszerelésben, ne pedig por. Tudom, hogy a porral egyszerűbb és gyorsabb dolgozni, de a karácsony pont nem a rohanásról szól, ugye?
2. Ha igazán finom forrócsokit szeretnénk, akkor nézzük meg azt, hogy mekkora a kakaó tartalma, a minimális elvárásotok 60% legyen! Az alatt nem fognak a csokoládé igazi ízei megfelelően kijönni.
3. Az, hogy milyen ízű az igazi forrócsoki, az egyén függő. Van, aki szerint csak az étcsokiból készült forró csoki az igazi – ahogy én is ezért rajongok-, de van aki a tejcsokisat vagy fehér csokisat szereti. Ha az étcsokis változattal az a gondod, hogy túl keserű, akkor ne cukrot tegyél bele, hanem egy részét cseréld ki tejcsokira és keverd a kettőt!
4. Szintén ízlés függő, hogy mennyire legyen sűrű egy forrócsoki. A sűrűséget a zsírtartalom befolyásolja. A jó minőségű csokoládé alapanyagban magas a kakaó vaj tartalom is, így nem feltétlenül szükséges magas zsírtartalmú tejet választani, sőt pont emiatt ezek jól működnek a növényi tejekkel is. Ha extra sűrűn szereted, akkor fele-fele arányban tejszínnel is készítheted. De itt is nagyon fontos, hogy a tej is jó minőségű legyen!
5. Mi a jó arány? Szakértők szerint a csokoládé kell, hogy adja a végső ital legalább 20%-át. De azt hiszem, itt nem kell attól félnünk, hogy mi történik akkor, ha kicsit több kerül a csészébe 🙂
6. Ha minden megvan, már csak össze kell állítani a tökéletes forró csokit, amihez egy lábasba melegítsük fel a tejet, de ne forraljuk fel! Tegyük a csokoládét egy turmixba, öntsük rá a tejet és mixeljük addig, amíg a csoki felolvad és az ital habos lesz. Ha reggel nem akarunk zajongani, akkor a csészébe tegyünk csokit, arra öntsünk egy kevés tejet, egy kis habverővel elegyítsük, majd öntsük fel a többi tejjel.
7. Ha itt még nem állnánk meg, akkor elő a fűszereket és kísérletezzünk bátran! A csokinak szerencsére nagyon sok minden jól áll, a fűszerestől a citrusos ízekig, az alkoholos likőröktől a Maldon sóig. Ha kíváncsiak vagytok az én kedvenceimre, akkor kövessetek Instagramon, ahol sok tippet találtok még!
Kívánom, hogy élvezzétek ezt a karácsonyt és ne stresszről szóljon, hanem arról, ami igazán számít! 😉
A bejegyzést támogatta a Lidl Magyarország.
Ezek is érdekelhetnek: