Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat?

Az egyik háztartási tematikájú Facebook csoportban bukkantam egy érdekes témára, ami szerintem sokunkat foglalkoztat. Előkerült a téma, hogy fa vagy műanyag vágódeszkát használjunk-e? Kell-e mindenféle ételnek külön vágódeszka? És talán a legfontosabb, hogyan tartsuk tisztán ezeket. Nézzük, mit is tehetünk higiéniáért!

A vágódeszka tisztítása

A műanyag vágódeszkákkal viszonylag könnyű dolgunk van, jól bírják a vegyszereket és a vizet, így akár forró vízben áztathatjuk és ledörzsölhetjük, vagy a mosogatógépben magasabb hőmérsékleten tehetjük makulátlanul tisztává.

Sokkal nehezebb a dolgunk a fával, mert se a vegyszert, se a vizes áztatást nem bírja, viszont a fa mélyedéseibe csodásan be tudnak ragadni ételmaradékok, és akár nyers hús cafat is ott maradhat, ami fertőzés veszélyt hordozhat magával. Akkor még is mi a teendő?

Így tisztítsd a fa vágódeszkát!

1. Alap tisztítás: használj víz-ecet keveréket. Nedvesíts be ezzel egy konyharuhát vagy papírtörlőt, és tisztítsd le alaposan a vágódeszkát.

2. Fertőtlenítés: hidrogén-peroxiddal is érdemes áttörölni, ez megöli a deszkán lévő baktériumokat.

3. Rendszeres nagytakarítás: időnként érdemes durva sóval beszórni a deszkát, és hagyni akár 1 napig is így. Lemosás előtt fél citrommal dörzsöljük át, és hagyjuk 5-10 percig állni ebben a citromos sós lében, majd tiszta vízzel alaposan öblítsük le.

4. UV-fertőtlenítés: napsütéses időben érdemes “megnapoztatni” a deszkát, hogy az UV fény is fertőtlenítse le.

Ezek is érdekelhetnek:

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

További tippek és ötletek a Facebook oldalamon 🙂

Kép: pixabay

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.