Nálunk különlegesnek számít, de Afrikában és Ázsiában alapélelmiszer a manióka, amiből a tápióka gyöngy is készül. Magas keményítőtartalma és a hő hatására történő kocsonyásodása miatt széleskörűen lehet felhasználni, például liszt alternatíva is lehet. De most inkább azt mutatom meg, hogy hogyan készül a Távol-Keleten oly népszerű kókuszos tápíókapuding!
A tápiókapuding készítése semmivel sem bonyolultabb, mint egy hagyományos zacskós, főzős pudingnak, hiszen tejben, folyamatos kevergetés mellett kell felforralni a tápióka gyöngyöket és utána megvárni, hogy kihűljön.
Tápióka gyöngyöt szinte minden bioboltban, vagy a nagyobb üzletláncokban be lehet szerezni, nem túl drága, ráadásul nagyon sokáig elég egy zacskó. Egy dologra kell figyelni, hogy a tápiókának nagyon semleges az íze, így bőségesen adhatunk hozzá fűszereket, ízesítőket.
Mangós tápiókapuding
Hozzávalók (2 személyre):
- 400 ml kókusztej (1 db konzerv)
- 3 evőkanál tápióka gyöngy
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd belseje
A mangózseléhez:
- 2 db érett mangó
- 4 levél menta
- 2 evőkanál agave szirup (vagy méz)
- 2 teáskanál agar agar
Díszítéshez: kókusz chips és aprított pisztácia
A kókusztejbe beletesszük a tápióka gyöngyöt, a kardamomot, a vaníliát és a citrom reszelt héját, elkeverjük és 5 percig pihentetjük mielőtt elkezdjük nagyon alacsony hőmérsékleten melegíteni. Időnként megkeverjük, és körülbelül 10-12 perc felforraljuk. Amikor elkezd gyöngyözni, akkor még 2 percig forraljuk, de ekkor már folyamatosan kevergetjük.
Levesszük a tűzről, és lefedve félretesszük, megvárjuk, hogy kihűljön.
A mangózseléhez 1 mangót felkockázunk, és 4 mentalevéllel leturmixoljuk, majd egy lábasban az agavesziruppal és az agar agarral összemelegítjuk folyamatos kevergetés mellett, hogy zselés állagot kapjunk, majd ezt is félretesszük kihűlni.
Amikor más mind a tápiókapuding, mind a mangózselé szobahőmérsékletű, összeállítjuk a poharakat:
alulra megy a mangózselé, ráhalmozzuk a tápióka pudingot, a tetejére friss mangó kockákat, kókuszchipset és aprított pisztáciát szórunk.
Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készítettem én el, akkor nézd meg ezt a videómat:
További desszert videókért látogasd meg a YouTube csatornámat és iratkozz is fel, mert minden héten új videóval készülök!
Ezek is érdekelhetnek:
Házi diós-banános granola Smarta konyhájából