A répatortával való ismeretségem a kisfiam első születésnapjától datálható, amikor saját magam készítettem egy minden mentes verziót. Nem lett a legtökéletesebb, de azóta ez lett a szülinapi torta, mindig ezt kéri. Így aztán egy ideje már kísérletezgetek ezzel a süteménnyel, és most egy húsvéti, mascerponés répatorta receptet mutatok nektek, házi lekvárral és pirított dióval.
Egyszerűen elkészíthető répatorta
A répatortában talán az az egyik legjobb, hogy nem igazán lehet elrontani, mert csak egy sima kevert tésztát kell összedobni. Nem olyan kényes, mint a piskóta, még is nagyon finom.
Ráadásul a répa adni neki egy frissességet, könnyedséget, még sincs répa íze! Igen, nagyon sok embertől megkaptam már, hogy ebben hol a répa, mert egyáltalán nem érződik.
Az egyszerű alapanyagok mellett olyan domináns fűszer is kerül bele, mint a fahéj, így még a „nyomokban répát tartalmaz” íz sem bukkan elő. Szóval, ha valakinek ez lenne a legfőbb ellenvetése ezzel a süteménnyel, nyugodtan félreteheti az előítéleteit.
A répa mellett a dió a másik domináns alapanyaga a répatortának,. Ez nem csak finom, de számtalan jótékony hatása is van a diónak, amiről korábban már részletesen írtam.
Töltött répatorta vagy töltetlen répatorta?
Ha Gombóc Artúrt kérdeznénk bizonyára mind a kettőt imádná, de alapvetően ez egy elég megosztó téma. Ha valaki a könnyedebb tésztákat szereti, akkor a narancsos répatorta receptemmel folytassa az olvasást, mert ez a recept kifejezetten a krémes torták szerelmeseinek lesz a kedvence.
Mascarponés diós répatorta
Hozzávalók (23-25 cm-es formához):
Tésztához:
- 4 db tojás
- 400 ml napraforgóolaj
- 400 g porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 400 g liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 400 g reszelt répa
- 125 g mazsola
Krémhez:
- 500 g porcukor
- 450 g mascarpone
- 100 g vaj
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Díszítéshez:
- 20 dkg pirított aprított dió
- 4 evőkanál házi baracklekvár
Mascarponés diós répatorta elkészítése
- A répát megtisztítjuk, lereszeljük és félre rakjuk.
- Egy robotgép segítségével összedolgozzuk a tojást az olajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot egységes állagúra.
- A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony részhez, és addig keverjük, amíg egységes tésztát kapunk.
- A kész masszához alaposan hozzákeverjük a reszelt répát és a mazsolát.
- 170 fokon alsó-felső sütésen 55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
- Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és 3 részre vágjuk, és csak utána töltjük meg.
- A krémhez a hozzávalókat robotgép segítségével kikeverjük. Ahhoz, hogy habos krémet kapjunk mind a vajnak, mind a mascarponénak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
- A krémet 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Ha minden kihűlt, jöhet az összerakás: az alsó réteget megkenjük a krémmel, majd megszórjuk az aprított dióval és jöhet a következő szint.
- A következő lapot először házi baracklekvárral kenjük meg, majd erre is jöhet egy vékony réteg krém.
- A tetejét is megkenjük a krémmel, és megszórjuk a maradék aprított dióval.
- Fogyasztás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Ha kíváncsi vagy, hogy hogy készül gyakorlatban, akkor nézd meg a videómat:
További desszert videókért kattints a YouTube csatornámra!
Ezek is érdekelhetnek:
Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok
Húsvéti sonka pohárban tálalva Smarta konyhájából