5+1 jó tanács a rendezett konyhához

A konyha, ezen belül is a konyhaszekrények az egyik legnehezebb rendben tartható része a lakásnak. Az élelmiszerek mennyisége és típusa folyamatosan változik, mindig érkeznek újdonságok, és fogynak el olyan régi dolgok, amelyeket nem vásárolunk újra. Rendszeresen lejárnak termékek, és akár több tároló helyről is előkerülhet ugyan az a termék. Évekig kerestem a megoldást arra, hogy mi is lehet a megoldás. Végre megtaláltam!

Amennyire szeretem a konyha pulton a rendet és az átláthatóságot, pont akkora káosz volt a szekrényeimben és a kis kamrámban. Ősszel viszont megismerkedtem Cserta Szandrával, aki otthonszervezési tanácsadó, és segített végre rendet és rendszert vinni a konyhai káoszba. Októberben alakítottuk ki a rendszert, ami azóta is tökéletesen működik. Jöjjenek az alapelvek és a tapasztalatok.

1. Pakolj ki és válogass

Első lépésben mindent, de tényleg minden élelmiszert pakoljunk ki a szekrényekből és fiókokból, hogy átlássuk mi mindenünk van. Ekkor szelektáljuk is át a dolgainkat. Ami lejárt, mehet a kukába. Amiről tudjuk, hogy nem fogjuk felhasználni, mert megkóstoltuk és nem ízlik, vagy csak biztosan nem fogjuk felhasználni, mert túl bonyolult étel készül belőle, azokat szedjük külön és ajándékozzuk el az anyukánknak, barátnőnknek, de semmi esetre se tegyük vissza.

2. Jelöld ki mindennek a helyét

Gondold végig, hogy mik azok az alapanyagok, amelyek legyen kézközelben, és melyek azok, amik egy távolabbi vagy felsőbb polcra is mehetnek. Az egyféle alapanyag mindig egy helyre kerüljön. Pl. a liszt félék egy polcra menjenek, a száraz tészták szintén egymás mellett sorakozzanak.  Így elkerülhetjük, hogy azonos hasznosságú termék fölöslegesen halmozódjon fel.

3. Tároló eszközök – mindennek legyen helye

Én ne gondoltam, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy a megvásárolt dolgokat ne a saját csomagolásukba, hanem dedikált tároló edényekbe helyezzük. Nem csak a felbontott, de a frissen megvásárolt élelmiszereket is helyezzük tárolóba.  Célszerű egyféle tároló edényt beszerezni, hogy átlátható és jól pakolható legyen a rendszerünk. Fontos a tároló eszköz kiválasztásánál, hogy belelássunk, és ne kelljen minden alkalommal kinyitni,  hogy ha tudni akarjuk, mi van benne, és mennyi.

4. Címke és szavidő

Ha megvannak a tároló eszközeink, akkor feltöltéskor írjuk rá, hogy mi van benne. Választhatunk készen kapható címkéket, vagy akár mi magunk is készíthetünk egyedieket. Ha egyszer valaminek megvan a tárolója, akkor azt a típusú alapanyagot mindig abba töltsük.

Viszont az sem mindegy, hogy mi mikor jár le. Vagy celluxszal ragasszuk fel a kivágott szavidőt a doboz aljára, vagy egy cellux darabra alkoholos filccel írjuk fel. Amikor elfogy, és új kerül bele, ezt pillanatok alatt frissíteni tudjuk. Ha valaminek speciális elkészítés van, akkor is használhatjuk ezt a módszert.

5. Kosarak az apróságoknak

Az olyan apróságokat, mint a sütőpor, fűszerek, édességek, müzli szeletek nem tudjuk tároló edényekbe tenni. Ha el akarjuk kerülni, hogy ezek káoszt okozzanak, akkor szerezzünk be vagy fiók rendezőt vagy különböző méretű kosarakat, amelyekkel ki tudjuk tölteni a rendelkezésre álló helyet. Ha meg van a hely, akkor állítva pakoljuk bele az apró termékeket, és itt is minden ugyan azt a célt szolgáló alapanyag ugyan abba a kosárba kerüljön.

+1. Vásárlás után is rendszerbe

Ha rend és rendszer van az alapanyagaink között, el tudjuk kerülni a duplikációt és a fölösleges vásárlást. Amikor hazaérünk az újabb szerzeményekkel, akkor is tartsuk a rendszert és mindig mindet a megfelelő tároló helyre és tároló edénybe tegyünk, és ne ad hoch szerűen, ahol éppen helyet találunk. Így hosszútávon is fenn tudjuk tartani a rendet!

Ha gyakorlatban is kíváncsi vagy, hogy mind ez hogyan történt az én konyhámban, akkor kattints a videómra 😉

Ha hasznosnak találtad a tanácsokat, akkor nyomj egy lájkot, és csatlakozz a SMARTA Facebook csoporthoz is!

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen konyhai eszközökre van igazán szükséged, akkor találkozz velünk!

Ezek is érdekelhetnek: 

2018-as trendek a háztartási készülékek piacán

Milyen konyhai csaptelepet vegyek? Ezeket a kérdéseket gondold végig!

Mosoda: pro és kontra

Minden, amit a Mágnesfalról tudni akartál!

Tetszett? Oszd meg te is:

Facebook
Email
Pinterest

Népszerű bejegyzéseim

Ne maradj le!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs spam, viszont lesz sok olyan háttérinfó, amit máshol nem osztok meg!

Összes bejegyzés

Kategóriák
IGEN! Még több SMARTA

Ezek is érdekelhetnek

almas-galette

Mennyei fahéjas almás galette

Azért szeretem a galette recepteket, mert könnyen elkészíthetők, így azok is egyszerűen meg tudjál csinálni, akiknek nincs érzékük a sütéshez. Nem számít, hogy mivel van

fuges-turos-taska

Fügés túrós táska

Itt az ősz, és azzal együtt a füge szezon is. Hivatalosan a füge szezonnak októberben van vége, úgyhogy addig használjuk ki hogy most terem ez

paradicsomos-cukkini

Paradicsomos cukkini egytál

Minden évben próbálom minél változatosabban ültetni a zöldségeket és a gyümölcsöket a kertemben, hogy a receptekhez tényleg friss és szezonális alapanyagokat használhassak. Természetesen fűszernövényekből sincsen

Ez a weboldal sütiket használ! A sütik weboldal működéséhez és az olvasó szokásokhoz kapcsolódó anonim adatokat biztosításához szükségesek a tájékoztatónak megfelelően. A weboldalon való böngészés folytatásával hozzájárulsz a sütik használatához.