A húsvét közeledtével megnő az igény a tojásra. Egyrészt nem hiányozhat a sonka mellől sem, másrészt még azért sokan vannak azok, akik szívesen meg is festik a tojást húsvétra. De hogyan választunk tojást, miket érdemes figyelembe venni, és honnan tudjuk friss-e még. Jöjjön most néhány gyakorlati tanács.
Mit jelentenek a számok a tojáson?
Én, ha tehetem házi tojást veszek. Van egy-két beszerzési forrásom, amelyekről tudom, hogy a tyúkok egész nap kint kapirgálnak a szabadban, és nem tömik őket mindenfélével, ami nem feltétlenül kell a szárnyasoknak. Ha épp nincs tanyasi tojásom, akkor piacon öreg néniktől próbálok vásárolni, akinek nagyon össze-visszatojásai vannak, színben és méretben is.
Nagy ritkán azonban rászorulok bolti tojásra, és ilyenkor kezdem nézegetni azokat a bizonyos kódokat, amelyek rákerülnek a tojásokra. Számomra a legfontosabb az első számjegy, amely az állattartás technológiai kódja, ugyanis ebből derül ki, hogy az adott tyúk, milyen körülmények között éli a mindennapjait.
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás
Természetesen az ökológiai tartás áll a legközelebb az őstermelői tartáshoz, ennek megfelelően ezeknek a tojásoknak az ára is magasabb, és hagyományos bolti forgalomban kisebb mennyiségben érhető el.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tanyasi tojások mérete inkább az M és L mérethez közelít, soha nem extra nagy.
A külső ismérveken kívül a belső tápértékek is fontosak, tehát egy kapirgáló tyúk tojása fehérje sűrűbb lesz, és magasabb lesz a vitamin és tápanyag tartalma, mint a ketrecben élő társaik által pottyantott tojás.
Honnan tudom, hogy friss-e a tojás?
Ha megvan a megfelelő tojás, akkor a felhasználás előtt jön a következő kérdés: elég friss még? A tojások papír szerinti szavatossági ideje, hűvös helyen tárolva 30 nap. Ha dobozában tároljuk, akkor ezt nyomon tudjuk követni. De mi a helyzet a piaci vagy a hűtő ajtajában tárolt tojással?
Ha bizonytalanok vagyunk, akkor vegyünk elő egy poharat, töltsük fel vízzel, és óvatosan tegyük bele a tojást. Ha lent marad, akkor tökéletes, használjuk bátran, de ha elkezd lebegni, akkor jobb ha óvatosak vagyunk, ha pedig teljesen felúszik a felszínre, akkor inkább már ne használjuk fel.
Mi a helyzet a főtt tojással?
A főtt tojás hűtőben maximum 2-3 napig áll el, utána már jobb ha nem fogyasztjuk. A húsvéti főtt, festett tojásokat pedig pár nap után inkább dobjuk ki, ne várjuk meg, amíg magától kezd el kimászni 🙂
Kellemes húsvéti készülődést és a tökéletes tojás mellé érdemes a tökéletes húsvéti sonkát is megtalálni!
Ezek is érdekelhetnek:
Mitől lesz igazán ünnepi a húsvéti sonka?
Felejthetetlen tojáskrém húsvéti maradékokból – Smarta konyhájából