Az egyik háztartási tematikájú Facebook csoportban bukkantam egy érdekes témára, ami szerintem sokunkat foglalkoztat. Előkerült a téma, hogy fa vagy műanyag vágódeszkát használjunk-e? Kell-e mindenféle ételnek külön vágódeszka? És talán a legfontosabb, hogyan tartsuk tisztán ezeket. Nézzük, mit is tehetünk higiéniáért!
A vágódeszka tisztítása
A műanyag vágódeszkákkal viszonylag könnyű dolgunk van, jól bírják a vegyszereket és a vizet, így akár forró vízben áztathatjuk és ledörzsölhetjük, vagy a mosogatógépben magasabb hőmérsékleten tehetjük makulátlanul tisztává.
Sokkal nehezebb a dolgunk a fával, mert se a vegyszert, se a vizes áztatást nem bírja, viszont a fa mélyedéseibe csodásan be tudnak ragadni ételmaradékok, és akár nyers hús cafat is ott maradhat, ami fertőzés veszélyt hordozhat magával. Akkor még is mi a teendő?
Így tisztítsd a fa vágódeszkát!
1. Alap tisztítás: használj víz-ecet keveréket. Nedvesíts be ezzel egy konyharuhát vagy papírtörlőt, és tisztítsd le alaposan a vágódeszkát.
2. Fertőtlenítés: hidrogén-peroxiddal is érdemes áttörölni, ez megöli a deszkán lévő baktériumokat.
3. Rendszeres nagytakarítás: időnként érdemes durva sóval beszórni a deszkát, és hagyni akár 1 napig is így. Lemosás előtt fél citrommal dörzsöljük át, és hagyjuk 5-10 percig állni ebben a citromos sós lében, majd tiszta vízzel alaposan öblítsük le.
4. UV-fertőtlenítés: napsütéses időben érdemes „megnapoztatni” a deszkát, hogy az UV fény is fertőtlenítse le.
Ezek is érdekelhetnek:
Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!
Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától
További tippek és ötletek a Facebook oldalamon 🙂
Kép: pixabay