Description
Mennyei fahéjas almás galette recept lépésről-lépésre, amit nagyon gyorsan elkészíthetsz. Sőt a galettét variálhatod más töltelékkel is!
Hozzávalók
Skála
1 adag pite tésztához:
- 195 g liszt
- 1 ek porcukor
- ½ kk só
- 100 g hideg vaj
- 1 nagy tojás sárgája
- 3 ek hideg víz
A töltelékhez:
- 2 db zöld alma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek fahéj
- 2 ek juharszirup
- 25 g sós vaj
- egy marék dió
- 2 ek cukor
Elkészítés
Tészta
- Szétválasztjuk a tojást. A tojássárgájához hozzáadunk 2 evőkanál vizet, ezt elkeverjük és félretesszük.
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a sót, és ezt átszitáljuk.
- Ehhez hozzátesszük a vajat és kézzel elkezdjük összedolgozni.
- Ha morzsás állagú a tészta hozzáadjuk a vizes tojássárgát.
- Ha összeállt a tészta becsomagoljuk egy folpakba és fél órára hűtőbe tesszük.
Töltelék:
- Egy edénybe beletesszük a sós vajat, a juharszirupot és a fahéjat. Egy bio citrom héját hozzáreszeljük és összemelegítjük őket addig, amíg a vaj fel nem olvad.
- Az almát négybe vágjuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
- 2-3 mm-re nyújtjuk ki a tésztát, majd rátesszük a sütőlapra.
- Koncentrikus körben elkezdjük ráhalmozni az almát a tészta szélétől 3-4cm-re. Az első kör végeztével a kisebb almaszeleteket a tészta közepére, második sorként helyezzük fel.
- Behajtuk a tészta széleit ügyelve arra, hogy ne törjön meg a tészta.
- Leecseteljük az almákat a juharszirupos krémmel. A megmaradt tojásfehérjéhez adjunk egy kevés tejet, és ezzel a keverékkel ecseteljük körbe a tésztát.
- Egy marék feldarabolt dióhoz egy kis cukrot adunk, és ezzel megszórjuk a tészta szélét.
- 190 fokra kb. 30 percre sütőbe rakjuk.
Megjegyzések
A tápértékek tájékoztató jellegűek. A valós adatok eltérhetnek a felhasznált alapanyagok mennyisége és típusa miatt.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 30
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 292 kcal
- Cukor: 15.3 g
- Só: 171 mg
- Zsír: 14.9 g
- Telített zsír: 14.9 g
- Trans Fat: 0.1 g
- Szénhidrát: 38 g
- Rost: 3.1 g
- Fehérje: 3.6 g
- Koleszterin: 57.2 mg
Kulcsszavak: almás galette, almás pite