Description
Egy pite tészta receptre mindenkinek szüksége van. Ezt a receptet érdemes elmenteni 🙂
Hozzávalók
Skála
- 195 g liszt
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1 ek porcukor
- 1/2 kk só
- 1 nagy tojás sárgája
- 3 ek hűtőhideg víz
Elkészítés
- Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót, és összekeverjük.
- Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
- A tojás sárgáját 1 evőkanál vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk. Ha nagyon darabos még a tészta, akkor igény szerint további 1-1 evőkanál vizet adhatunk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
- A kész tésztából golyót formázunk és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
Megjegyzések
TIPP:Ha szeretnénk előre dolgozni, és egyszerre több adag tésztát is elkészítünk, akkor hűtőben 3 napig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatjuk.
A feltüntetett tápértékek tájékoztató jellegűek. A ténylege értékek eltérhetnek a felhasznált alapanyagok függvényében!
- Prep Time: 10
- Category: Desszert
- Módszer: Sütés
Tápértékek
- Adag: 1
- Kalória: 1476 Kcal
- Cukor: 8,5 g
- Só: 313 mg
- Zsír: 87,4 g
- Telített zsír: 52,4 g
- Telítettlen zsír: 35 g
- Szénhidrát: 149,8 g
- Rost: 5 g
- Fehérje: 22,7 g
- Koleszterin: 399,5 mg
Kulcsszavak: pite tészta